Avocatul Poporului pregăteşte un raport special despre tăierile ilegale de păduri

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pregăteşte un raport special privind tăierile ilegale de păduri, arătând că situaţia este "extrem de gravă şi încalcă dreptul fundamental la mediu" al cetăţenilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

176 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului pregăteşte un raport special despre tăierile ilegale de păduri

Avocatul Poporului pregăteşte un raport special despre tăierile ilegale de păduri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat că a avut o serie de discuţii cu "ingineri silvici de mare calitate" despre subiectul tăierilor ilegale de păduri şi are de asemenea la dispoziţie o serie de materiale jurnalistice foarte bine documentate, care vor constitui un punct de plecare în raportul special pe care îl pregăteşte.

El a afirmat că situaţia este "extrem de gravă şi încalcă dreptul fundamental la mediu" al cetăţenilor.

"Încă nu am început acest raport. Eu am fost consilier juridic şef la Ministerul Silviculturii, ca urmare ştiu despre ce este vorba. Este o situaţie extrem de gravă, care încalcă dreptul fundamental la mediu. Şi am să vă spun de ce spun că este extrem de gravă, în ciuda declaraţiilor pe care le face Regia că are rezultate foarte bune: atunci când am plecat din funcţia respectivă şi am plecat procuror la Procuratura Generală, teritoriul României era împădurit 27 la sută, asta însemna destul de mult înainte de 1990. Din aceşti 27 la sută, de abia 10 la sută era pădure matură care putea să fie tăiată - dar nu toată putea să fi tăiată pentru că foarte multă era în zone de protecţie, nu de producţie, deci acel 10 la sută scădea şi mai mult. Tăierile care s-au produs din 1990 încoace au dus la scăderea cumplită şi a procentului de 27, dar şi a celui de 10. Vom vedea cât este astăzi, după ce vom face acest raport special", a spus Gheorghe Iancu.

El a apreciat că cercetarea va dura probabil o lună sau două, după care raportul special va fi dat publicităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici