Baba: Marga este depăşit de realitate, îşi creează propria lume în care numai el are dreptate

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Cătălin Baba susţine, într-un comunicat dat ca replică la acuzaţiile Universităţii "Babeş-Bolyai", că rectorul Andrei Marga se foloseşte de "atacuri la persoană" şi că, depăşit de realitate, acesta îşi creează "propria lume în care numai el are dreptate".

80 afișări
Imaginea articolului Baba: Marga este depăşit de realitate, îşi creează propria lume în care numai el are dreptate

Baba: Marga (Foto) este depăşit de realitate, îşi creează propria lume în care numai el are dreptate (Imagine: Ovidiu Dumtru Matiu/Mediafax Foto)

În documentul intitulat "Politică şi minciună" dat, marţi, publicităţii, Cătălin Baba, care ocupă funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, dar s-a suspendat pe perioada cât deţine funcţii guvernamentale, arată că nu a dorit să transfere în spaţiul public "un conflict cu caracter personal", care mocneşte de câţiva ani, însă natura şi conţinutul atacului l-au determinat să renunţe, pentru prima dată, la această poziţie.

"De ceva vreme Andrei Marga se plictiseşte, universitatea nu-i mai ajunge şi se ocupă de politică. Dar, pentru că este «curajos», nu îşi susţine public părerile (a se citi calomniile), ci se ascunde după tot felul de structuri (colegii, birouri, oficii). Pentru că nu poate să critice legea educaţiei (în scrierile sale a susţinut principiile şi mecanismele din lege, lucru dovedit şi în cazul recentei moţiuni asupra educaţiei) face abuz de funcţie şi politizează o instituţie venerabilă", susţine Baba.

Potrivit lui Cătălin Baba, incapabil să prezinte argumente, "Andrei Marga se foloseşte de atacuri la persoană" şi "depăşit de realitate îşi creează propria lume în care numai el are dreptate".

"Când tezele lui sunt şubrede, mobilizează cadre didactice şi doctoranzi să îi semneze listele de adeziuni (vezi cazul recent al doctoranzilor din UBB obligaţi să semneze împotriva legii educaţiei)", arată secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Acesta precizează că nu doreşte să răspundă "umorilor liberale" ale rectorului UBB, dar poate să constate că ultimul punct de pe lista de acuzaţii "este extrem de grav".

"Andrei Marga mă acuză că am modificat proiectul legii educaţiei în folos propriu, uitând că şi până acum lista facultăţilor şi specializărilor din universităţi este promovată anual prin Hotărâre de Guvern. Dar ce mai contează argumentele, faptele, legile când marele om are un interes politic manifest?", spune Baba.

Acesta susţine că "faptele" pe care le prezintă comunicatul UBB referitoare la persoana sa au fost promovate de adevăratul autor de circa trei ani de zile în conferinţe de presă, în comunicate.

"Îi atrag atenţia autorului (Andrei Marga - n. r).că aceste «fapte» fac obiectul unui proces de calomnie pe care i l-am intentat în anul 2008. Simpla enumerare nu este suficientă, «fraudele repetate» trebuie dovedite în faţa instanţei. În rest, nu pot decât să regret comportamentul neacademic, politizat şi iraţional al unui om cu care am lucrat împreună mulţi ani. Sic transit gloria mundi", spune Cătălin Baba.

Colegiul Senatului Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj dezaprobă "actele de fraudare" ale decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Cătălin Baba, actual secretar de stat la Ministerul Educaţiei, şi îl avertizează că instituţia va fi nevoită să îl sancţioneze.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de UBB, Cătălin Baba a căutat "să înşele vigilenţa profesională" a instituţiei, "să corupă şi să falsifice indicatorii propriei activităţi, mai nou profitând de funcţiile în care Emil Boc l-a numit".

"Colegiul Senatului UBB dezaprobă actele de fraudare ale lui Cătălin Baba şi îl avertizează că instituţia va fi nevoită să procedeze - observând lipsa sa de calificare şi lipsa sa de performanţe în disciplinele pe care a fost angajat - la iniţierea procedurii de sancţionare, conform procedurilor legale în vigoare", se arată în documentul citat.

Potrivit reprezentanţilor UBB, tinerii au, în universitatea clujeană, şanse certe de evoluţie - prin efort propriu, cercetare ştiinţifică proprie, publicaţii - şi de consacrare şi "nimeni nu a fost împiedicat şi nimeni nu a fost şi nu este întrebat ce afilieri, politice sau nepolitice, are".

"Mulţi tineri au înţeles acest fapt şi şi-au folosit corect şansele. Alţii, venind mai ales din medicina veterinară şi alte câteva specialităţi, pe fondul creat de iniţierea, de către Rectorat, împreună cu instituţii ale S.U.A., în 1994, a Facultăţii de Ştiinţe Politice, nu numai că nu lucrează şi nu au dat lucrări în disciplinele pe care le predau, dar au căutat şi caută, prin toate mijloacele, să înşele vigilenţa profesională a instituţiei, să corupă şi să falsifice indicatorii propriei activităţi, mai nou profitând de funcţiile în care Emil Boc i-a numit. Avem aici în vedere cazul lui Cătălin Baba", se precizează în documentul citat.

În comunicat, Baba este acuzat că, în 8 decembrie 2005, a cerut, prin adresa nr. 751, aprobarea de numire a Alinei Cherecheş ca asistent de drept constituţional.

"Din fericire, Rectoratul de atunci a sesizat că este vorba de o candidată cu pregătire slabă, care era chiar soţia lui Cătălin Baba, şi a respins cererea. În aceeaşi adresă se cere de către Cătălin Baba numirea altor candidaţi mediocri, între care cumnatul său, Răzvan Cherecheş, ca asistenţi, ceea ce Rectoratul a refuzat. Între cei propuşi a fost candidatul P. Zai, nepotul celui care avea să o admită la doctorat pe soţia sa şi care avea să îi dea calificative maxime în economie unei absolvente de drept cu rezultatele menţionate", se precizează în comunicatul UBB.

Baba mai este acuzat că a profitat de funcţie şi s-a transferat din catedră în catedră, "pentru a poposi în Catedra de Comunicare şi Relaţii Publice a facultăţii", Rectoratul interzicându-i astfel de "plimbări" ilegale, în continuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici