Babiuc: Au fost 11 schimburi de terenuri înaintea celui cu Becali, niciunul considerat în neregulă

Victor Babiuc a fost audiat luni la instanţa supremă în dosarul privind schimbul de terenuri cu Gigi Becali, fostul ministru al Apărării spunând că înaintea acestuia au mai existat încă 11 schimburi sau înstrăinări, niciunul nefiind considerat în neregulă.

504 afișări
Imaginea articolului Babiuc: Au fost 11 schimburi de terenuri înaintea celui cu Becali, niciunul considerat în neregulă

Victor Babiuc (Imagine: Adel Al-Haddad/Mediafax Foto)

"Până la situaţia reţinută în ceea ce mă priveşte au mai existat 11 schimburi sau înstrăinări pentru care niciun argument nu a considerat că sunt în neregulă, deşi şi acestea au fost cu aprobarea ministrului", a spus Victor Babiuc în faţa instanţei.

Fostul ministru al Apărării le-a spus magistraţilor că el contestă aproape tot ce s-a reţinut în rechizitoriu, cu excepţia faptului că s-a făcut un schimb de terenuri.

"Eu contest rechizitoriul care s-a făcut pe lucruri care sunt neadevărate", a susţinut Victor Babiuc.

El a declarat în faţa judecătorilor că avizul juridic al Direcţiei legislaţie şi contencios există încă din 10 decembrie 1998, actul menţionând acordul pentru schimb în condiţiile dreptului comun.

"În legătură cu reţinerea din rechizitoriu că schimbul de terenuri nici nu a fost util, argumentez că eu eram obligat să pun în practică o hotărâre a CSAT, aceasta vizând construirea unui punct de comandă la Ştefăneşti. Atunci când susţin că reţinerea din rechizitoriu în sensul că hotărârea CSAT ar fi fost doar un pretext, arăt că Statul Major General, împreună cu un alt organism special, respectiv Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, sunt singurele în măsură să propună realizarea obiectivelor militare cum ar fi construirea punctului de comandă Ştefăneşti", a mai declarat Victor Babiuc.

Fostul ministrul al Apărării a contestat faptul că statul român ar fi fost proprietar, spunând că a cerut încă din 2002 să se facă dovada dreptului de proprietate.

Audierea lui Victor Babiuc a fost întreruptă, pentru că trebuia să fie luat în discuţie un alt dosar. Instanţa va continua audierea lui Babiuc la următorul termen, stabilit de instanţă pentru 2 decembrie.

Procesul în care Gigi Becali şi fostul ministru al Apărării Victor Babiuc sunt acuzaţi de corupţie privind un schimb de terenuri a fost reluat luni la instanţa supremă, după ce în 12 octombrie Completul de cinci judecători a respins cererea de restituire a cauzei la DNA.

Avocaţii inculpaţilor din dosar au cerut restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea refacerii urmăririi penale, pe motiv că pe parcursul anchetei ar fi avut loc mai multe vicii de procedură, precum lipsa dreptului la apărare, nerespectarea dreptului la un proces echitabil sau nelegalitatea începerii urmăririi penale.

În acest dosar sunt judecaţi Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi fost şef al Marelui Stat Major General, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, fiica acestuia, Ioana Babiuc şi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali.

Ei sunt acuzaţi de corupţie în legătură cu transferurile de terenuri între finanţatorul FC Steaua şi MApN.


Conducerea DNA a cerut, în 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Apărării Victor Babiuc.

Dumitru Cioflină este acuzat în acest dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997-2000, de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi luare de mită, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzată de complicitate la luare de mită, iar George Becali de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflină şi Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, Cioflină şi Babiuc au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos, potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici