BAC 2017. SUBIECTE ROMÂNĂ | La profilul real, cerinţe pe marginea unei poezii scrise de Ion Pillat şi un text argumentativ despre toleranţa într-o prietenie. DOCUMENT - Mediafax

BAC 2017. SUBIECTE ROMÂNĂ | La profilul real, cerinţe pe marginea unei poezii scrise de Ion Pillat şi un text argumentativ despre toleranţa într-o prietenie. DOCUMENT

Luni, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune au susţinut proba scrisă la Limba şi literatură română, fiind vorba despre peste 39.000 de candidaţi înscrişi. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 6 septembrie. Mii de absolvenţi de liceu şi-au încercat din nou şansa de a promova examenul de bacalaureat, susţinând, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română. Examenul a avut câte trei subiecte, fiecare a câte 30 de punct, plus 10 puncte din oficiu.

1021 afişări

Imaginea articolului BAC 2017. SUBIECTE ROMÂNĂ  | La profilul real, cerinţe pe marginea unei poezii scrise de Ion Pillat şi un text argumentativ despre toleranţa într-o prietenie. DOCUMENT

Începe bacalaureatul de toamnă. Absolvenţii susţin luni proba scrisă la Limba română

SUBIECTE ROMÂNĂ. La profilul real, candidaţii au avut de răspuns la nouă cerinţe pe marginea unei poezii scrise de Ion Pillat, la al doilea subiect au avut de scris un text argumentativ despre importanţa toleranţei într-o prietenie, iar la ultima partea, care este şi cea mai dificilă, au primit de redactat un eseu despre tema şi viziunea despre lume fie în romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu sau în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, a lui Camil Ptrescu.

 

SUBIECTELE la profilul REAL se pot consulta AICI

SUBIECTELE la profilul UMAN se pot consulta AICI

Absolvenţii care au terminat profilul uman au primit tot poezie la prima parte, un text argumentativ despre importanţa cunoaşterii limbilor străine, la a doua parte, iar la eseul de la partea a treia au avut de ales între „Baltagul”, de Ioan Slavici, şi „Enigma Otiliei”, de George Călinescu.

„Nu cred că o să iau 7, dar nici nu sper, vreau măcar 5. Dar o să iau mai mult la Matematică şi la Biologie. Nici măcar nu ştiu ce s-a dat la ultima parte, nici măcar nu m-am uitat pentru că nu am avut răbdarea necesară să scriu un eseu între 600 şi 900 de cuvinte. La română, nu prea m-am pregătit. La prima parte ne-a dat o poezie de Ion Pillat, dar nu mai ştiu cum se numeşte şi nici textul argumetativ nu l-am făcut. Vreau să fac Teologia, dar nu vreau să mă fac preot. Dacă nu iau, asta e, are tata bani”, a povestit Alexandru, candidat la Bacalaureat, sesiunea a doua.

O altă candidată, care nu a fost încântată de subiectele primite, a spus că este o „femeie independentă” şi că „nu are nevoie de Bacalaureat”.

SUBIECTE ROMÂNĂ. În schimb, un alt candidat, care este la a patra încercare, a mărturisit că diploma de Bacalaureat l-ar ajuta să avanseze la locul de muncă. Lui Cătălin îi pare rău că nu a învăţăt „atunci când trebuia”.

„Am învăţat cât mi-a permis timpul şi cât trebuia pentru un şapte. Este a patra oară când dau Bacalaureatul. Dacă nu am învăţăt când trebuia, acum îmi e destul de greu pentru că şi lucrez la un supermarket. Îmi trebuie neapărat Bacalureatul pentru a avansa la locul de muncă şi poate să fac şi o facultate. Dar acum aştept rezultatul, nu îmi mai fac planuri că mi-am făcut de atâtea ori şi nu a ieşit niciodata cum am vrut eu”, a explicat Cătălin.

Alţi absolvenţi au mărturist că nu s-au prezentat în prima sesiune pentru că profesorul de Română le-a sugerat că ar fi mai bine să nu susţină examenul..

„E prima dată când dau BAC-ul pentru că o profesoară de română m-a sfătuit că e mai bine să dau în toamnă pentru că a considerat că nu sunt suficient de pregătită. Nu vreau să urmez o facultate, vreau să urmez un curs de stewardesa pentru că îmi place să călătoresc, cunosc engleza, germana, îmi place să mă îmbrac frumos, să fiu drăguţă cu oamenii şi salariul este unul motivant”, a spus Diana.

Conform datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, peste 39.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, absolvenţii de liceu urmează să susţină, miercuri, 23 august, proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie, urmată, pe 24 august, de proba la alegere, în funcţie de profil şi specializare.

Pe 25 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 28 august va fi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B. Iar pe 29-30 august, este programată evaluarea competenţelor digitale - proba D, urmând ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16,00,

------------------------------------------------------------------

Luni, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune vor susţine proba scrisă la Limba şi literatură română, fiind vorba despre peste 39.000 de candidaţi înscrişi. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 6 septembrie.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, luni demarează examenul de Bacalaureat, sesiunea a doua, cu proba scrisă la limba şi literatura română, urmată, pe 23 august, de proba obligatorie de profil, iar pe 24 august absolvenţii de liceu vor susţine proba la alegere, în funcţie de profil şi specializare.

Pe 25 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 28 august va fi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B. Iar pe 29-30 august, este programată evaluarea competenţelor digitale - proba D, urmând ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.

Noutatea acestei sesiune o reprezintă inversarea probelor, absolvenţii de liceu susţinând mai întâi probele scrise, apoi evaluarea competenţelor lingvistice sau digitale.

Conform datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, peste 39.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017.

„Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de elevi înscrişi (din toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 37.138 - zi, 1.036 - seral şi 1.261 - frecvenţă redusă. Precizăm că în prima sesiune au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi (din toate promoţiile)”, a anunţat reprezentanţii Ministerului.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba, precizează sursa citată.

„Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, atenţionează Ministerul Educaţiei.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16,00, iar elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii între orele 16:00 -20:00. Între 2 şi 5 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Anul trecut, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat a fost de 24%, un rezultat apropiat cu cel din anul 2015, când promovabilitatea a fost de 24,1%.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BACALAUREAT ,
EXAMEN ,
EDUCAŢIE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.