Bacalaureat 2010: Peste 83.000 candidaţi, în prima zi a probei orale de limba română

Examenul de bacalaureat 2010 începe luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, probă care durează trei zile, pentru 15 februarie fiind înscrişi 83.233 de candidaţi, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

158 afișări
Imaginea articolului Bacalaureat 2010: Peste 83.000 candidaţi, în prima zi a probei orale de limba română

Bacalaureat 2010: Peste 83.000 candidaţi, în prima zi a probei orale de limba română (Imagine din arhivă; Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Este pentru prima dată când sistemul de învăţământ preuniversitar desfăşoară examenul de bacalaureat în timpul anului şcolar, spunea preşedintele Comisiei naţionale de bacalaureat, Oana Badea.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat începe luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română. Proba se va desfăşura în zilele de 15, 16 şi 17 februarie.

Pentru susţinerea ei s-au înscris 204.708 elevi, repartizaţi în 1.411 centre de examen.

MECTS a stabilit calendarul pe zile pentru această probă. Astfel, pentru luni au fost înscrişi 83.233 candidaţi, marţi 75.689, iar miercuri 45.778. Opt elevi au solicitat recunoaşterea/echivalarea probei, întrucât deţin un certificat de competenţă lingvistică în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educaţiei.

În Capitală, examenul se desfăşoară în 111 centre, fiind înscrişi aproximativ 21.200 de candidaţi. Luni susţin proba 8.600, marţi -7.800 şi miercuri 4.800. Examenul începe la ora 9.00.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.

Este interzis candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului si se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

MECTS va transmite primele date preliminare legate de organizarea şi desfăşurarea acestor evaluări, luni, 15 februarie, ora 18.00.

Peste 3.000 de poliţişti vor supraveghea unităţile de învăţământ unde se desfăşoară examenul naţional de bacalaureat, proba orală, Poliţia română informând că va acţiona pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Poliţiştii vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la cele 1.396 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară în care va avea loc examenul.

În scopul realizării acestui obiectiv, vor acţiona, conform competenţelor, 3.335 de poliţişti (2.487 de la structurile de ordine publică, 756 de la structurile de poliţie rutieră şi 92 de specialişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici