BACALAUREAT 2012, sesiunea de toamnă: SUBIECTELE pentru proba scrisă la limba şi literatura română

Eminescu, Blaga şi viziunea lumii într-un roman studiat sunt subiectele care trebuie rezolvate de candidaţii la cea de-a doua sesiune de bacalaureat, acestea fiind prevăzute în varianta a treia, extrasă luni.

7837 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2012, sesiunea de toamnă: SUBIECTELE pentru proba scrisă la limba şi literatura română

BACALAUREAT 2012, sesiunea de toamnă: Proba scrisă la limba şi literatura română (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Candidaţii la BACALAUREATUL DE TOAMNĂ care susţin, luni, prima probă scrisă, la limba română au de rezolvat varianta trei, cu trei subiecte mari.

Primul subiect face referire la patru strofe din poezia "De-or trece anii..." de Mihai Eminescu şi sunt nouă cerinţe, respectiv să numească un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor "a fermecat" şi "taina", să explice rolul cratimei din secvenţa "dac-al ei glas", să contruiască un enunţ în care să folosească substantivul "glas", să transcrie două cuvinte din text ale căror formă reprezintă abatere de la normele actuale ale limbii literere, să precizeze două motive literare identificate în textul dat, să menţioneze două mărci lexico-gramaticale ale subiectivităţii, prezente în textul citat, să prezinte semnificaţia unei figuri de stil din textul dat, să ilustreze cu exemple din texte două trăsături ale genului liric şi să comenteze în 6 - 10 rânduri (60 - 100 de cuvinte) prima strofă a poeziei, prin evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

La cel de-al doilea subiect, candidaţii trebuie să scrie un text de tip argumentativ de 15 - 20 de rânduri (150 - 300 de cuvinte) despre munca eficientă, pornind de la ideile sugerate de afirmaţiile lui Lucian Blaga: "Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le putem da".

În cel de-al treilea subiect, absolvenţilor li se cere să redacteze un eseu de două - trei pagini (600 - 900 de cuvinte) în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un roman studiat.

SUBIECTELE LA ROMÂNĂ SCRIS

Candidaţii la BACALAUREAT 2012, sesiunea de toamnă, susţin, luni, prima probă scrisă, la limba română, la care s-au înscris 99.111 candidaţi, aceştia fiind repartizaţi în 304 centre.

Examenul de bacalaureat din sesiunea august-septembrie continuă, luni, cu proba scrisă la limba şi literatura română, urmată, marţi, de proba la limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului este programată miercuri, 29 august, iar ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - va avea loc vineri, 31 august.

În data de 2 septembrie vor fi afişate primele REZULTATE (până la ora 16.00) şi vor fi depuse contestaţiile (între orele 16.00 şi 20.00). Acestea vor fi soluţionate în 3-4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc în 5 septembrie.

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a început în 20 august, în prima săptămână având loc probele orale.

Conform datelor comunicate de inspectoratele şcolare judeţene, pentru susţinerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română s-au înscris 13.898 de elevi, dintre care 2.603 (15,30%) nu s-au prezentat. Din totalul celor 11.171 de candidaţi evaluaţi, 4.423 (31,82%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 4.745 (34,14%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 2.603 (18,73%) pe cel de utilizator experimentat.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă s-au înscris 504 elevi, dintre care 482 pentru susţinerea testului la limba maghiară, 16 la limba germană, trei la limba ucraineană, doi la limba turcă şi unul la limba sârbă. Dintre aceştia au fost evaluaţi 438, iar potrivit rezultatelor, 50 (9,92%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 176 (34,92%) au obţinut certificatul de utilizator avansat şi 212 (42,06%) au intrat în posesia certificatului de utilizator experimentat. La această probă nu s-au prezentat 66 de candidaţi (13,10%).

Rata de promovare înregistrată la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 44,41 la sută după soluţionarea contestaţiilor.

Anul trecut, pentru sesiunea de toamnă s-au înscris 109.595 candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010.

Rata de promovare la sesiunea din toamnă a bacalaureatului din 2011 a fost de 16,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici