BACALAUREAT 2013: Peste 160.000 de candidaţi susţin, luni, prima proba scrisă la Limba română

Examenele scrise de la BACALAUREAT încep luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare.

1497 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Peste 160.000 de candidaţi susţin, luni, prima proba scrisă la Limba română

BACALAUREAT 2013: Peste 160.000 de candidaţi susţin, luni, prima proba scrisă la Limba română (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

La prima sesiune a examenului de BACALAUREAT din acest an s-au înscris pentru susţinerea probei scrise de Limba şi literatura română 162.338 de candidaţi. Aceştia vor susţine proba de la ora 9.00, putând intra în săli până la ora 8.30.

Extragerea variantei de subiecte pentru proba scrisă la Limba română va avea loc luni dimineaţă, urmând să fie transmisă centrelor de comunicare.

Prima probă scrisă de la examenul de bacalaureat se desfăşoară în 583 de centre de examen. Toate şcolile în care are loc examenul de bacalaureat au sisteme de supraveghere video.

Candidaţii nu pot inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

Examenele scrise ale bacalaureatului vor continua în 2 iulie cu proba la limba şi literatura maternă, în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

La prima sesiune a bacalaureatului din acest an, care a început în 2 iulie cu probele orale, s-au înscris 188.251 de candidaţi, dintre care peste 147.000 sunt din promoţia actuală, iar restul din promoţii anterioare.

Candidaţii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.

Dintre candidaţii la bacalaureat, 162.338 s-au înscris pentru susţinerea probei scrise la Limba şi literatura română, 7.762 pentru proba de limba şi literatura maternă, 174.555 pentru proba obligatorie a profilului şi 165.373 pentru proba la alegere a profilului şi specializării. Diferenţele privind numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus duminică, în videoconferinţa cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi cu cei ai celor 583 de centre de examinare şi 155 de centre de evaluare din cadrul examenului de bacalaureat, că principalul obiectiv este asigurarea bunei desfăşurări a probelor scrise, care debutează luni, cerându-le toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi de orice tentative de fraudare.

Eventualele nereguli în desfăşurarea examenului de bacalaureat pot fi sesizate pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, în secţiunea specială "Sesizează fapte de corupţie aici!", precum şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ, la numărul 0800.801.100, care poate fi apelat gratuit, între orele 8.00 şi 21.00.

Persoanele implicate în organizarea examenului au obligaţia să afişeze într-un loc vizibil numărul şi adresele la care pot fi anunţate eventuale nereguli.

În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47% înaintea contestaţiilor, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când în aproape 30 de unităţi de învăţământ nu a fost niciun promovat. După contestaţii, ponderea celor care au obţinut note de trecere la bacalaureat a crescut la 45,72%, cu 1,25% mai mult.

În 2012, pomovabilitatea la sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat a fost de 43,04% înainte de soluţionarea contestaţiilor, cu 1,43% mai mică faţă de 2011. Promovabilitatea după soluţionara contestaţiilor a crescut la 44,41%.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici