Bacău: 47 de persoane, vaccinate antirabic după ce au intrat în contact cu fetiţa moartă de rabie

Un număr de 47 de persoane din localitatea băcăuană Răcăciuni, majoritatea copii de grădiniţă, au fost vaccinate antirabic, în ultimele zile, de către autorităţile sanitare după ce au venit în contact cu fetiţa de cinci ani, care a murit de rabie la sfârşitul lunii februarie.

184 afișări
Imaginea articolului Bacău: 47 de persoane, vaccinate antirabic după ce au intrat în contact cu fetiţa moartă de rabie

Bacău: 47 de persoane, vaccinate antirabic după ce au intrat în contact cu fetiţa moartă de rabie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax foto)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a decis vaccinarea antirabică a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu fetiţa moartă de rabie pentru a preveni apariţia unui nou caz de îmbolnăvire, principalele persoane vizate fiind rudele şi copiii de la grădiniţa pe care o frecventa micuţa.

În acest sens, autorităţile sanitare băcăuane au identificat până acum 47 de persoane, dintre care 35 de copii, cărora le-au fost administrate vaccinul antirabic.

"În urma anchetei epidemiologice, toţi cei care au venit în contact cu fetiţa moartă de rabie au intrat în profilaxie, fiind vaccinaţi antirabic. Este vorba de colegi de-ai fetiţei de la grădiniţă şi cadre didactice de la unitatea de învăţământ, rude, prieteni de joacă precum şi personal medical. Odată cu administrarea vaccinului, credem că nu mai există niciun pericol în momentul de faţă de apariţie a unui nou caz de turbare la om în judeţul Bacău", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, Anda Dumitrescu.

O fetiţă în vârstă de cinci ani, dintr-o comună băcăuană, care avea simptome specifice rabiei, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce în luna decembrie a fost muşcată de un câine fără stăpân, medicii susţinând că micuţa ar fi trebuit vaccinată anti-rabic imediat după incident.

Fetiţa a ajuns de două ori la Spitalul Judeţean din Bacău, fără însă să i se administreze vaccinul anti-rabic, iar după ce starea i s-a agravat ea a fost transferată de la spitalul din Bacău la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică Bacău, care a declanşat o anchetă în acest caz, a stabilit că cei trei medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău care au consultat-o pe fetiţă nu s-au achitat corespunzător de sarcinile de serviciu, între aceştia existând "o eroare de comunicare”.

Potrivit anchetei desfăşurate de DSP Bacău, fetiţa a ajuns, mai întâi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Bacău, în 17 decembrie 2011, unde a fost consultată de medicul de gardă, care a stabilit drept diagnostic "plagă muşcată pleoapă dreaptă, veche de 24 ore". În consecinţă, medicul de la UPU a îndrumat-o pe fetiţă către un consult de specialitate la Chirurgie Infantilă, medicul specialist de aici stabilind aproximativ acelaşi diagnostic.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la Secţia Chirurgie Pediatrică şi de la Secţia Oftamologie, cei care au consultat, pe rând, pe fetiţă au fost sancţionaţi cu câte 5 la sută din salariul aferent unei singure luni.

Cazul este cercetat în prezent atât de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor din culpă, precum şi de Colegiul Medicilor Bacău, care trebuie să stabilească dacă a fost vorba de culpă medicală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici