Bacău: Medici sancţionaţi cu reducerea salariului cu 5% în cazul fetiţei moarte de rabie

Cei trei medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău care au consultat-o pe fetiţa în vârstă de cinci ani moartă de rabie, la sfârşitul lunii februarie, au fost sancţionaţi, marţi, de conducerea unităţii spitaliceşti, cu cinci la sută din salariu, pe o lună.

215 afișări
Imaginea articolului Bacău: Medici sancţionaţi cu reducerea salariului cu 5% în cazul fetiţei moarte de rabie

Bacău: Medici sancţionaţi cu reducerea salariului cu 5% în cazul fetiţei moarte de rabie(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, sancţiunea aplicată medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la Secţia Chirurgie Pediatrică şi de la Secţia Oftamologie, cei care au consultat, pe rând, pe fetiţa muşcată de câine, este doar una administrativă, fără a avea vreo legătură cu latura profesională.

Reţinerea de cinci la sută din salariul aferent unei singure luni este sancţiunea minimă prevăzută de Codul Muncii, atât ca durată, care se putea aplica până la trei luni, cât şi ca procent, care putea ajunge la 10 la sută.

"La baza luării acestei decizii de sancţionare au stat notele explicative date de cei trei medici. Regulamentul de organizare şi funcţionare al SJU Bacău, Regulamentul intern al instituţiei şi referatul Comisiei de disciplină din cadrul spitalului, din 5 martie, prin care se constată neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute în fişa postului. Sancţiunile decise de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău au în vedere latura administrativă a activităţii desfăşurate de cei trei medici. Potrivit legii, Colegiul Medicilor este singurul organism care ar putea decide o eventuală sancţionare profesională a acestora", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

O fetiţă în vârstă de cinci ani, dintr-o comună băcăuană, care avea simptome specifice rabiei, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce în luna decembrie a fost muşcată de un câine fără stăpân, medicii susţinând că micuţa ar fi trebuit vaccinată anti-rabic imediat după incident.

Fetiţa a ajuns de două ori la Spitalul Judeţean din Bacău, fără însă să i se administreze vaccinul anti-rabic, iar după ce starea i s-a agravat ea a fost transferată de la spitalul din Bacău la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică Bacău, care a declanşat o anchetă în acest caz, a stabilit că cei trei medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău care au consultat-o pe fetiţă nu s-au achitat corespunzător de sarcinile de serviciu, între aceştia existând "o eroare de comunicare”.

Potrivit anchetei desfăşurate de DSP Bacău, fetiţa a ajuns, mai întâi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Bacău, în 17 decembrie 2011, unde a fost consultată de medicul de gardă, care a stabilit drept diagnostic "plagă muşcată pleoapă dreaptă, veche de 24 ore". În consecinţă, medicul de la UPU a îndrumat-o pe fetiţă către un consult de specialitate la Chirurgie Infantilă, medicul specialist de aici stabilind aproximativ acelaşi diagnostic.

La recomandarea medicilor, plaga a fost curăţată, după care copilului i s-a administrat un vaccin antitetanic. "În fişa UPU nu este specificata îndrumarea pacientei către Secţia de Boli Infecţioase Copii şi nici recomandarea de vaccinare antirabică”, se arată în raportul de control al DSP Bacău. Medicul de la Chirurgie Pediatrică, însă, a trimis-o pe fetiţă la un consult de specialitate oftalmologic.

Potrivit datelor din registrul de consultaţii al cabinetului de oftamologie, fetiţa a fost trimisă din nou către medicul de chirurgie infantilă pentru continuarea tratamentului specific şi vaccinare împotriva rabiei.

"Contrar recomandărilor primite, pacienta nu a revenit în Unitatea de Primiri Urgente şi nici în Secţia de Boli Infecţioase Copii pentru administrarea vaccinului antirabic”, susţin reprezentanţii DSP Bacău.

În 25 februarie, adică la o săptămână de la consultaţiile primite la SJU Bacău, fetiţa, însoţită de mama ei, a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului de Pediatrie Bacău, unde medicul de gardă a constatăt că aceasta avea febra 39 de grade, de aproximativ trei zile, avea frisoane, dureri abdominale, precum şi o stare de agitaţie psihomotorie şi refuz de consum lichide.

În consecinţă, Spitalul de Pediatrie Bacău a decis transferarea fetiţei cu ambulanţa la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, unde copilul a decedat în 27 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici