Băiatul mutilat de un asistent maternal a murit după ce a fost hrănit forţat (Video)

Copilul în vârstă de patru ani aflat în grija unui asistent maternal din Bistriţa a murit după ce s-a înecat cu mâncare, femeia, care era beată, hrănindu-l cu forţa, arată raportul medico-legal întocmit în acest caz.

382 afișări
Imaginea articolului Băiatul mutilat de un asistent maternal a murit după ce a fost hrănit forţat (Video)

Băiatul mutilat de un asistent maternal a murit după ce a fost hrănit forţat (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a declarat, vineri dimineaţă, că raportul medico legal arată că băieţelul, Lucian R., a murit prin asfixiere cu un bol alimentar. Potrivit sursei citate, asistentul maternal Marcela F., de 39 de ani, care era beată, i-a dat copilului să mănânce cu forţa, iar acesta s-a sufocat.

Medicul Anca Vituşinschi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Bistriţa Năsăud, a declarat corespondentului MEDIAFAX că un echipaj al Ambulanţei a fost solicitat, joi dimineaţă, de către asistentul maternal, care le-a relatat că băieţelul de patru ani este inconştient după ce a căzut de pe bicicletă.

La faţa locului, medicii şi-au dat seama însă că băiatul era mort de cel puţin două ore, având leziuni la cap, în dreptul organelor genitale şi la picioare. Totodată, el avea şi dinţii rupţi. Conform medicilor, leziunile de la cap au fost provocate prin lovirea de cada de la baie, iar urmele de pe corp erau arsuri de ţigară.

Anca Vituşinschi a spus că celălalt copil era în stare de şoc în momentul în care medicii au ajuns la faţa locului, însă nu avea leziuni.

De asemenea, medicii de pe Ambulanţă s-au declarat surprinşi de atitudinea femeii, care era extrem de calmă.

Asistentul maternal, care în prezent se află în arestul Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, urmează să fie prezentat instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.

Femeia, care avea în grijă doi copii, a fost reţinută, joi seară, de către poliţişti, după ce s-a stabilit că unul dintre copiii pe care îi avea în grijă a murit în urma unor rele tratamente pe care i le-ar fi aplicat.

Subinspectorul Raluca Moldovan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a declarat, joi seară, că iniţial femeia a declarat că băiatul, în vârstă de patru ani, a murit fiindcă era bolnav, dar medicii au descoperit pe corpul lui urme de arsuri de ţigară, urechea tăiată şi organele genitale secţionate cu forafeca.

"Am aşteptat să vedem dacă raportul medicului legist confirmă o legătură între moartea copilului şi acele leziuni. Există o legătură şi am reţinut-o pe mamă pentru 24 de ore. Ea va fi prezentată Tribunalului Bistriţa vineri dimineaţă, pentru emiterea mandatului de arestare preventivă", a spus Moldovan.

Potrivit sursei citate, Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului a luat măsuri de protecţie a celuialt copil aflat în îngrijirea femeii, în vârstă de opt ani.

Femeia, care este divorţată, mai are şi doi copii ai ei, poliţiştii stabilind că pe aceştia i-a alungat de acasă în mai multe rânduri.

 

Poliţiştii spun că asistentul maternal era în stare avansată de ebrietate

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud afirmă că asistentul maternal reţinut pentru omor deosebit de grav, după ce a mutilat un copil de patru ani, era în avansată stare de ebrietate la momentul la care a decedat copilul.

"Asistenta maternală Marcela F. avea în întreţinere doi copii naturali şi doi copii primiţi în plasament. Din cauza consumului exagerat de alcoool, femeia îşi alunga în mod repetat copiii naturali de acasă, aceştia dormind pe la diferiţi prieteni, iar pe minorul de patru ani luat în plasament îl agresa fizic de mai multă vreme, lovindu-l peste cap şi corp cu pumnii, palmele şi diferite obiecte contondente, provocându-i arsuri termice cu ţigara", se arată într-un comunicat transmis vineri de IJP Bistriţa-Năsăud.

Potrivit sursei citate, miercuri, în jurul amiezii, aflându-se acasă doar cu cei doi copii luaţi în plasament, femeia, în stare avansată de ebrietate, l-a forţat pe minorul de patru ani să mănânce, acesta asfixiindu-se cu un bol alimentar.

În urma efectuării necropsiei cadavrului, s-a stabilit ca moartea a fost violentă, prin asfixiere mecanică prin obstrucţia căilor respiratorii superioare cu un bol alimentar.

Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au fost sesizaţi, joi, la ora 8.12, prin Serviciul Apeluri de Urgenţă 112, despre faptul că în locuinţa Marcelei F., de 38 de ani, din Bistriţa se afla cadavrul unui copil.

La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti împreună cu procurorul criminalist, astfel ca în urma cercetărilor s-au constatat, pe suprafaţa cadavrului, leziuni cu vechimi diferite (datând între o zi şi câteva luni), care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, corp înţepător, zgâriere cu unghiile şi arsură termică, leziuni ce au fost neglijate.

Control la Direcţia de Asistenţă Socială Bistriţa

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bistriţa-Năsăud, Marin Rus, a anunţat, vineri, că membri ai Corpului de Control al ANSPDC se află în drum spre Bistriţa, pentru a ancheta cazul copilului mort în timp ce se afla în grija unui asistent maternal.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că băieţelul în vârstă de patru ani, care a murit joi, se afla în grija asistentului maternal de la 1 martie 2007, iar ultima evaluare asupra femeii a fost făcută de asistenţii sociali în februarie 2008, deşi conform legii trebuie făcută la trei luni. El a explicat că la cazurile care sunt considerate că nu ridică probleme evaluările pot fi făcute mai rar şi că această situaţie este cauzată de lipsa de personal la DASPDC.

Conform lui Rus, din 180 de asistenţi maternali câţi sunt în Bistriţa Năsăud peste o sută de persoane sunt evaluate la timp.

Potrivit sursei citate, toate rapoartele făcute până acum în cazul acestui asistent maternal au arătat că femeia avea discernământ şi că avea o activitate bună, neexistând niciun indiciu că poate săvârşi astfel de fapte şi nici că ar consuma băuturi alcoolice. El a precizat că femeia, care este asistent maternal din anul 2000, avea ca studii o şcoală postliceală şi că lucrase într-o fabrică.

El a precizat că Ambulanţa nu a fost chemată de femeia care avea în grijă copilul, ci de o altă asistentă maternală pe care aceasta o anunţase despre situaţie. Copilul a fost găsit mort joi dimineaţă, în jurul orei 8.15, femeia spunând că acesta murise atunci, însă legiştii au stabilit că decesul survenise cu două ore mai devreme.

Rus a mai spus că în cursul zilei se va întruni de urgenţă o comisie care, împreună cu reprezentanţi ai Corpului de Control al ANSPDC, vor face anchete în acest caz. O anchetă va fi făcută pentru a stabili ce s-a întâmplat strict în acest caz, iar o alta vizează activitatea direcţiei, pentru a se stabili dacă a fost vorba de neglijenţă.

"Am numit o comisie internă care va lua decizii dacă cineva se va face vinovat de neglijenţă. În plus, Corpul de control al ANPC e în drum spre Bistriţa-Năsăud şi vom cerceta împreună acest caz", a spus Rus, care a declarat că există două evaluări paralele, una a asistentului maternal şi alta a evoluţiei copilului.

De asemenea, vor fi decise măsuri şi în privinţa copiilor naturali ai femeii - un băiat de 16 ani şi o fată de 19 ani.

"Se pune problema că au mai rămas doi copii, cei naturali, un băiat de 16 ani şi un fată de 19 ani. Direcţia va lua o măsură de ocrotire a lor. Va fi convocată imediat comisia pentru protecţia copilului care va lua anumite hotărâri. Va retrage atestatul de asistent maternal al femeii şi va definitiva măsura de plasament a copilului de 8 ani pe care îl va avea, va impune o măsură de plasament a celor doi copii ai ei, fiindcă nu ştim nimic de tată şi inclusiv pentru cea de 19 ani, care nu are alt venit", a declarat sursa citată.

Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bistriţa-Năsăud a calificat drept şocant acest caz, mai ales că potrivit controalelor făcute nu existau suspiciuni că s-ar putea întâmpla aşa ceva.

Potrivit sursei citate, minorul de 4 ani a fost luat în îngrijire de stat fiindcă mama naturală a copilului a fost arestată, iar tatăl copilului este necunoscut şi s-a instituit o măsură de protecţie. Mama naturală a copilului este în arestul IJP Bistriţa-Năsăud, pentru furt, iar dacă va da statul în judecată pentru moartea copilului ar putea obţine despăgubiri.

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bistriţa-Năsăud a precizat că media salariului pe care îl poate lua un asistent maternal este de 800 de lei, la care se adaugă dreptul de 600 de lei pentru fiecare copil aflat în îngrijire.

"Un asistent maternal, ca să primească atestat, trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, profil psiholigic şi comportament în societate care să corespundă obligaţiilor unui părinte, să aibă în folosinţă o locuinţă care să acopere necesităţile copilului, să fi urmat un curs de specializare. Trebuie să aibă cu mai mult de 18 ani decât vârsta copilului", a declarat Rus.

Procurorii amână discuţia cu mama naturală a copilului mort, care este sedată

Procurorii care anchetează acest caz au fost nevoiţi să amâne discuţiile cu mama naturală a acestuia, întrucât este în stare de delir, fiindu-i administrate medicamente pentru a se calma după ce a aflat de decesul băiatului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Raluca Moldovan, procurorii de caz au fost nevoiţi să amâne discuţiile cu mama naturala a băieţului mort, Sumita Rostaş, întrucât aceasta se află în "stare de delir" şi nu are discernământ.

Conform sursei citate, Sumita Rostaş, aflată în arestul IPJ pentru furt, a fost şocată când a aflat despre moartea copilului, astfel că i s-au administrat medicamente pentru a se calma.

Moldovan a spus că la IPJ Bistriţa-Năsăud nu a fost înregistrată nicio plângere a mamei copilului privind faptul că asistentul maternal l-ar fi bătut pe băiat. Purtătorul de cuvânt al IPJ a mai spus că orice fel de sesizare a unei persoane aflate în arest trebuie înregistrată în actele Poliţiei, indiferent cui îi este adresată. Ea a spus că, până în momentul de faţă, în documentele IPJ Bistriţa Năsăud nu s-a găsit vreo plângere sau sesizare a femeii către organele statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici