Băneasa Investments: Terenurile pe care se face infrastructura aparţin municipalităţii

Terenurile pe care se execută lucrările de infrastructură din zona Băneasa, finalizate deja în proporţie de două treimi şi co-finanţate de Banca Mondială, aparţin în totalitate municipalităţii, iar nerealizarea proiectului va afecta tot nordul Capitalei, afirmă reprezentanţii Băneasa Investments.

102 afișări
Imaginea articolului Băneasa Investments: Terenurile pe care se face infrastructura aparţin municipalităţii

Băneasa Investments: Terenurile pe care se face infrastructura aparţin municipalităţii (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Toate lucrările de infrastructură care fac obiectul finanţării proiectului Băncii Mondiale se efectuează exclusiv pe terenurile aflate în proprietatea municipalităţii din zona Băneasa. Până la acest moment, două treimi din lucrările de infrastructură aferente acestei zone sunt finalizate. (...) Informaţiile publicate referitoare la segmentul de infrastructură din zona de nord a Capitalei nu sunt exacte. (...) Din informaţiile diponibile la acest moment nu vedem nicio legătură şi nicio relaţionare legală între investigaţia în curs efectuată de DNA şi proiectul co-finanţat de Banca Mondială pentru lucrările de infrastructură aferente zonei de nord a Capitalei", se arată într-un comunicat al Băneasa Investments, proprietarul complexului din Băneasa.

Primarul general Sorin Opreascu a declarat, joi, că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a primit o adresă de la Banca Mondială în care se cere oprirea lucrărilor de infrastructură şi reabilitare rutieră din apropierea Parcului Băneasa din cauza scandalului legat de modul de dobândire a terenului.

"În acest moment, nu avem informaţii oficiale în această privinţă, aşa cum s-a menţionat în recenta comunicare de presă a Primăriei Generale, nici din partea Primăriei Generale, nici din partea Băncii Mondiale. Astfel, astăzi solicităm oficial Primăriei Generale informaţii referitoare la acest subiect", se afirmă în comunicat.

Reprezenţii companiei menţionează, de asemenea, că proiectul de infrastructură în discuţie include drumuri, canalizare, drenaj, alimentare cu apă şi este finanţat ca parteneriat între Primăria Generală (35%) şi Banca Mondială (65%) şi scopul acestuia este deservirea întregii zone de nord a Bucureştiului, acoperind arii semnificative ale sectorului 1 şi sectorului 6, şi nu doar a zonei Băneasa.

"Acesta este un proiect comunitar integrat şi funcţionalitatea lui depinde de finalizarea acestuia ca un întreg. Eşuarea finalizării proiectului din cauza Primăriei Generale poate avea un impact negativ mai degrabă pentru întreaga zonă de nord a Capitalei, decât pentru zona Băneasa în sine", se spune în comunicat.

Băneasa va prezenta mai multe informaţii cu privire la punctul său de vedere, în beneficiul informării corecte şi complete a opiniei publice după emiterea punctelor de vedere oficiale ale părţilor direct implicate în proiectul de infrastructură finanţat de către Banca Mondială, se mai arată în comunicatul companiei.

Oprescu: Banca Mondială cere oprirea lucrărilor

Oprescu a spus că zilele trecute a primit o adresă de la Banca Mondială prin care se solicita oprirea lucrărilor de infrastructură şi de realizare a sistemului rutier din apropierea Parcului rezidenţial Băneasa din cauza scandalului izbucnit legat de modul de dobândire al terenului.

Primarul a explicat că, în prezent, în zona Băneasa mai trebuie realizaţi cinci kilometri de ţevi pentru "închiderea inelului de apă", fiind necesare construirea a încă două staţii de epurare a apelor fluviale precum şi reabilitarea sistemului rutier.

DNA: Terenul nu putea fi tranzacţionat

Dosarul privind tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie a fost deschis în 2005-2006, fiind cercetaţi penal Ioan Alecu şi Gabriel Popoviciu, care au primit, în 14 februarie 2008, NUP de la Parchetul instanţei supreme, însă cauza a fost redeschisă de DNA.

Potrivit DNA, terenul care face obiectul anchetei în care sunt implicaţi fostul rector al Universităţii de Agronomie, Ioan Alecu, şi omul de afaceri Puiu Popoviciu era în proprietate publică a statului, nu putea fi tranzacţionat şi a fost "în mod vădit subevaluat".

DNA îi cercetează pe Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, şi pe Gabriel Aurel Popoviciu, de complicitate la această infracţiune.

Totodată, Ilie Şerban Cornel, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase, în timp ce Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, este cercetat pentru favorizarea infractorului.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă pentru Şerban, Pitcovici şi Popoviciu, solicitare respinsă de instanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici