Bănicioiu, despre cazul copilului mort la Braşov: Tind să cred că este malpraxis şi să sesizez CMR

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că "tinde" să se alăture celor care cred că în cazul copilului mort la Braşov la scurt timp de la externare este vorba despre malpraxis, precizând că ar putea sesiza Colegiul Medicilor şi că Ministerul Sănătăţii va face un control în acest caz.

107 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu, despre cazul copilului mort la Braşov: Tind să cred că este malpraxis şi să sesizez CMR

Bănicioiu, despre cazul copilului mort la Braşov: Tind să cred că este malpraxis şi să sesizez CMR (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Aflat, joi, la Ploieşti, unde a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă, Nicolae Bănicioiu a afirmat că Ministerul Sănătăţii va începe un control în cazul băiatului de nouă ani din Braşov care a murit la scurt timp de la externare.

Bănicioiu a spus că orice caz de acest gen îl "dezamăgeşte" pentru că "misiunea" sa, a ministerului pe care îl conduce şi a direcţiilor de sănătate publică din judeţe, este aceea "de a nu se mai întâmpla cazuri de malpraxis".

Ministrul Sănătăţii a spus că ar putea sesiza Colegiul Medicilor în legătură cu acest caz pentru că "tinde" să creadă că este vorba despre malpraxis.

"Eu tind să mă alătur unei suspiciuni de malpraxis şi să sesizez eu însumi Colegiul Medicilor pentru a investiga acest caz. În rest, înţeleg că familia a anunţat, dacă nu mă înşel eu, chiar Poliţia, care a demarat o acţiune în acest sens. DSP-ul verifică şi vom stabili dacă într-adevăr s-au respectat toţi paşii terapeutici, dacă într-adevăr în foaia de externare erau prevăzute anumite afecţiuni, dacă s-a urmat tratamentul. Înţeleg că acest copil mai avea şi alte afecţiuni şi urma şi un tratament acasă. Şi asta trebuie văzut, dacă modul de aplicare a tratamentului a fost corect şi dacă recomandările care s-au făcut au fost corecte", a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Copilul de nouă ani din localitatea din Săcele a murit acasă, joi dimineaţă, la scurt timp după ce a fost externat din spital. Băiatul a fost internat iniţial la Spitalul de Copii din Braşov, în 5 mai, şi a fost diagnosticat cu parotidită, constatându-se, totodată, că nu fusese niciodată vaccinat şi era suspect de TBC. În 6 mai, copilul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, unde a stat până în 12 mai.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, medicul Rodica Silaghi, afirma că băiatul a fost transferat în această unitate medicală cu "suspiciune de oreion, pneumonie virală uşoară, sinuzită şi angină acută", fiind supravegheat pe toată durata internării pentru că se sufoca în timpul somnului.

Medicul Rodica Silaghi mai spunea că starea generală a copilului era bună la externarea din unitate şi nu se impunea transferul la un alt spital pentru continuarea tratamentului.

"Pacientul a plecat acasă vindecat, cu indicaţia efectuării unui consult endocrinologic, a unui consult ORL şi a unuia psihiatric pentru a se stabili motivul alimentaţiei excesive a copilului, în condiţiile în care acesta avea o dorinţă psihică de a mânca încontinuu. Mama a luat la cunoştinţă şi a preluat copilul după ce a semnat ce trebuie să facă. (...). Copilul avea dificultăţi în respiraţie de multă vreme, iar mama cunoştea acest lucru. I-a fost recomandat şi un consult ORL. Am înţeles că a şi fost refuzat acest consult. (...). Cu certitudine niciuna din afecţiunile pentru care a fost internat aici nu avea cum să conducă la deces", susţinea purtătorul de cuvânt al Spitalului de Infecţioase Braşov, precizând că băiatul avea 41 de kilograme, în condiţiile în care la vârsta sa ar fi trebuit să aibă 25 de kilograme.

În acest caz, Poliţia Judeţeană Braşov a început o anchetă după ce părinţii copilului au reclamat că a fost vorba despre o culpă medicală.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, Vasile Barbu, declara că în acest caz "este foarte clar că a fost o neglijenţă din partea medicului curant".

"Aici este foarte clar că a fost o neglijenţă din partea medicului curant. Cred că investigaţiile nu s-au făcut complet. Cred că este vorba clar de un malpraxis, că nu se poate întâmpla un astfel de eveniment, doar că pacientrul nu a fost corect investigat. A-l trimite acasă, se intâmplă frecvent acest lucru, sunt superficiale de multe ori investigaţiile în spital. Cred că de data aceasta trebuie să răspundă cineva", declara preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, Vasile Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici