Bănicioiu - Majorările salariale pot continua cu o condiţie: cardul de sănătate să rămână obligatoriu

Majorările salariale pentru cadrele medico-sanitare au fost posibile după implementarea cardului de sănătate şi ele pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

579 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu - Majorările salariale pot continua cu o condiţie: cardul de sănătate să rămână obligatoriu

Bănicioiu - Majorările salariale pot continua cu o condiţie: cardul de sănătate să rămână obligatoriu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Vreau să vă spun că toate aceste lucruri au fost posibile după o serie de măsuri implementate în România. Vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate şi vreau să vă spun că aceste măsuri pot continua şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare cu o singură condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu", a declarat Bănicioiu, după ce premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25 la sută de la 1 octombrie.

Bănicioiu a precizat că majorarea este posibilă datorită economiilor făcute prin implementarea cardului de sănătate.

El a mai precizat că spre deosebire de acest an, în 2016 cardul va fi funcţional tot anul.

De asemenea, el a menţionat că, până la începutul anului 2017, salariile în sănătate se vor dubla faţă de cuantumul din 2015, după majorările succesive cu câte 25 la sută de la 1 octombrie, din 2016 şi din anul următor.

Întrebat dacă în cadrul Guvenrului s-a analizat şi propunere UNPR de dublare a salariilor pentru profesori şi medici, ministrul Sănătăţii a declarat că trebuie să se ţină cont de acordurile internaţionale pe care nu le-a semnat el sau Guvernul actual.

"Consider că este esenţial ca toţi actorii politici ai momentului să susţină acest demers, ca sănătatea să nu fie tratată nici politic, nici demagogic", a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

El a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, vor fi pregătite atât o ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

"De la 1 octombrie, anul acesta, în special în baza economiilor făcute de sistemul de sănătate după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare, putem să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului şi ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, şi 13.380 de persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea, Interne, Apărare, SRI şi celelalte", a spus Ponta.

El a precizat că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei.

Pentru anul acesta, resursele sunt asigurate din sumele economisite, dar este nevoie în octombrie de o rectificare bugetară astfel încât, din noiembrie, personalul din sistemul de sănătate să primească salariile majorate.

Totodată, premierul a anunţat că în 2016, dar şi în anii următori, vor mai avea loc creşteri cu câte 25%, decizia urmând a fi cuprinsă într-un proiect de lege care va fi trimis Parlamentului şi, după aprobare, aceasta va fi reflectată în bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici