Bănicioiu: Pregătim centre de tratare a accidentului vascular cerebral, la spitalele Militar şi Elias

Două centre noi pentru tratarea accidentului vascular cerebral grav, dotate la cele mai înalte standarde medicale, vor fi deschise în 2016, la Spitalul Militar şi la Spitalul Elias, ambele din Capitală, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

416 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Pregătim centre de tratare a accidentului vascular cerebral, la spitalele Militar şi Elias

Bănicioiu: Pregătim centre de tratare a accidentului vascular cerebral, la spitalele Militar şi Elias (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Sper ca, până la sfârşitul anului 2015, cele două clinici, respectiv cea de la Spitalul Militar Central şi cea de la Spitalul Elias, să fie complet echipate, astfel ca, din 2016, să intre în funcţiune. Banii daţi corect, din moment ce ajung, şi avem garanţia că ajung, vom putea trata afecţiunile hemoragice, adică accidentul vascular grav. Este vorba de patru milioane de euro pentru clinica nouă de la Spitalul Militar", a spus ministrul Sănătăţii, prezent la inaugurarea noului bloc operator al Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti.

Nicolae Bănicioiu a precizat că, în prezent, accidentul vascular cerebral este tratat în Capitală la Institutul de Boli Cerebrovasculare "Vlad Voiculescu", Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Bagdasar-Arseni şi, în unele cazuri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde funcţionează unităţi de stroke. Unitatea de stroke, necesară pentru tratamentul specializat în astfel de centre, scade mortalitatea, reduce complicaţiile şi poate evita paralizia la pacienţii cu infarct sau hemoragii cerebrale.

Prima unitate de stroke a fost creată la Institutul de Boli Cerebrovasculare, fiind considerat centru de excelenţă în Europa Centrală şi de Est. Modelul ar urma să se extindă în spitale judeţene sau unităţi dotate cu computer tomograf sau RMN.

"Dacă pacientul cu un atac cerebral are acces la tratament modern în primele trei ore de la debut, şansele de vindecare sunt foarte mari. În cadrul unităţilor de stroke, se face rapid diferenţa între infarct şi hemoragie, pe baza unei investigaţii imagistice CT. Apoi se intervine pentru distrugerea cheagului, revascularizare, eventual se face decompresiunea chirurgicală, dacă edemul este important", a mai spus Bănicioiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici