Banner „terorist”? Amendă bizară în legătură cu afişul care a stricat Ziua Jandarmeriei la Cluj

Clujeanul care a reclamat, de Ziua Jandarmeriei, confiscarea banner-ului pe care intenţiona să-l afişeze, cu un mesaj care amintea de intervenţia jandarmilor în 10 august în Bucureşti, a primit o amendă de 100 de lei de la Poliţie.

5622 afișări
Imaginea articolului Banner „terorist”? Amendă bizară în legătură cu afişul care a stricat Ziua Jandarmeriei la Cluj

Amendă pentru cel care a reclamat confiscarea bannerului cu mesaj despre 10 aug.de Ziua Jandarmeriei

Dumitru Vâlcu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că banner-ul ar fi fost luat de jandarmi sub pretextul verificării de materiale pirotehnice.

„Am primit în poştă o amendă 100 de lei din partea Poliţiei Române, după evenimentele de la Ziua Jandarmeriei din Cluj-Napoca, pe motiv că sesizarea mea la 112 privind confiscarea, de către jandarmi, a bannerului cu un mesaj despre 10 august adus de prietenul meu Daniel Giurcă nu se confirmă. Voi contesta amenda în instanţă, iar Daniel va veni drept martor. Cei de la Poliţie au scris că Daniel a predat de bună voie banner-ul jandarmilor, or se vede clar din filmări că nu a fost aşa. De asemenea, poliţiştii susţin că banner-ul a fost luat pentru a fi verificat de materiale pirotehnice, de parcă ar fi fost scris cu vopsea explozibilă, iar beţele, două cozi de mătură, ar fi fost din dinamită. Să fim serioşi”, a spus Vâlcu.

Acesta a precizat că Jandarmeria nu are voie să confişte nimănui obiecte decât dacă pun în pericol siguranţa şi viaţa cuiva, astfel că jandarmii nu aveau voie să ia bannerul sub nicio formă.

Două persoane au fost legitimate de jandarmi, în 3 aprilie, la Cluj-Napoca la manifestările organizate de Ziua Jandarmeriei pentru că au vrut să afişeze un banner cu un mesaj care amintea de intervenţia jandarmilor în 10 august în Bucureşti.

Daniel Giurcă a vrut să afişeze un banner cu mesajul „În An Centenar, Jandarmeria Română a reprimat brutal protestul paşnic a 100.000 de cetăţeni. Să vă fie ruşine!” în Parcul Mare din Cluj-Napoca, unde se desfăşurau manifestările cu ocazia Zilei Jandarmeriei. În momentul în care a încercat să desfăşoare banner-ul, a fost întrerupt de mai mulţi jandarmi care i-au luat banner-ul din mână şi l-au legitimat. O altă persoană, Cornel Vâlcu, i s-a alăturat lui Daniel Giurcă şi a sunat la 112 reclamând furtul banner-ului de către jandarmi, dar a fost şi el legitimat de jandarmi.

„Este un abuz, este cenzură. Am vrut doar să afişez un banner care putea fi luat în seamă de oameni sau nu. Mesajul nu conţinea nicio minciună şi nici injurii. «Să vă fie ruşine» nu are nimic înjurios”, spunea atunci Giurcă.

Jandarmii au explicat că cei doi au fost legitimaţi pentru încălcarea Legii nr. 60, a adunărilor publice, deoarece organizatorul manifestării, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj, a solicitat îndepărtarea banner-ului din zonă.

La finalul manifestării, bannerul i-a fost redat lui Daniel Giurcă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici