Bărbatul acuzat de uciderea viceprimarului din Joseni nu este bolnav, aşa cum a susţinut

Expertiza medico-legală cerută de Curtea de Apel Târgu Mureş în cazul lui Lorincz Robert, judecat pentru uciderea viceprimarului din Joseni Csala Zsolt, şi care susţinea că e bolnav şi că a fost otrăvit în penitenciar, nu indică afecţiuni, astfel că el rămâne în arest, alături de celălalt inculpat.

127 afișări
Imaginea articolului Bărbatul acuzat de uciderea viceprimarului din Joseni nu este bolnav, aşa cum a susţinut

Bărbatul acuzat de uciderea viceprimarului din Joseni nu este bolnav, aşa cum a susţinut (Imagine: Shutterstock)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a declarat că instanţa a decis, vineri, menţinerea stării de arest în cazul lui Lorincz Robert şi Meszaros Jozsef, acuzaţi de uciderea viceprimarului din Joseni Csala Zsolt.

În cazul lui Lorincz - care a susţinut că este bolnav şi chiar că ar fi fost otrăvit în Penitenciarul din Miercurea Ciuc - analizele medicale depuse la dosar nu indică simptome ale vreunei boli, a precizat Duşa.

"Prin sentinţa de vineri a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a menţinut starea de arest a ambilor inculpaţi. De asemenea, i s-a pus în vedere avocatului inculpatului Lorincz Robert să depună obiecţii la expertizele medico-legale până miercuri, pentru a fi trimise la Institutul de Medicină Legală. Din analizele depuse la dosar nu rezultă că ar avea afecţiuni hepatice sau simptomele unei boli", a declarat Duşa.

Curtea de Apel Târgu Mureş a cerut o expertiză medico-legală în dosarul celor două persoane condamnate pentru uciderea viceprimarului din Joseni Csala Zsolt, după ce unul dintre inculpaţi, Lorincz Robert, a susţinut că este bolnav şi că ar fi fost otrăvit în Penitenciarul din Miercurea Ciuc.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, declara că instanţa - care judecă apelul înaintat în dosarul în care Lorincz Robert a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, iar complicele său, Meszaros Jozsef, la 16 ani de închisoare, pentru uciderea viceprimarului din Joseni Csala Zsolt - a menţinut în mai multe rânduri decizia Tribunalului Harghita de prelungire a mandatelor de arestare preventivă a celor doi inculpaţi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat sentinţa.

Instanţa din Târgu Mureş a respins, totodată, cererile formulate de apărătorul lui Lorincz, de eliberare sub control judiciar pe motiv de boală sau de internare într-un centru sub pază permanentă, unde să urmeze un tratament, arăta Duşa.

Potrivit acesteia, Curtea de Apel Târgu Mureş a cerut, pentru termenul de judecată din 11 mai, o expertiză medico-legală în dosar, după ce Lorincz Robert a susţinut că este bolnav şi că ar fi fost otrăvit în Penitenciarul din Miercurea Ciuc.

"În cazul lui Lorincz, s-au formulat cereri de eliberare sub control judiciar pe motiv de boală sau de internare într-un centru sub pază permanentă, unde să urmeze un tratament. Acesta a susţinut că este bolnav şi chiar că ar fi fost otrăvit în Penitenciarul din Miercurea Ciuc. Asistentul de la Penitenciar a declarat că inculpatul nu are niciun simptom, motiv pentru care Curtea de Apel Târgu Mureş a cerut, pentru termenul de judecată din 11 mai, o expertiză medico-legală", arăta Duşa.

În luna februarie, magistraţii Tribunalului Harghita s-au pronunţat în cazul asasinării viceprimarului comunei Joseni Csala Zsolt, condamnându-l pe Lorincz Robert la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la şapte ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Potrivit judecătorului de caz, cele două pedepse se contopesc, urmând să fie aplicată pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare, care se sporeşte spre maximum prevăzut de lege, astfel încât se aplică pedeapsa principală de 22 de ani de închisoare. Totodată, magistraţii au decis să i se interzică lui Lorincz Robert exercitarea anumitor drepturi pe o durată de cinci ani.

Cel de-al doilea inculpat, Meszaros Jozsef, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru complicitate la omor calificat şi la patru ani pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În urma contopirii celor două pedepse şi a aplicării celei mai grele, Meszaros a fost condamnat la 16 ani de închisoare şi la interzicerea unor drepturi pe o durată de doi ani.

În cazul acţiunii civile intentate de Csala Hilda, soţia viceprimarului asasinat, instanţa i-a obligat pe cei doi inculpaţi la plata, în solidar, a sumei de 6.000 de lei daune materiale şi a sumei de 400.000 de lei, reprezentând daune morale.

Potrivit deciziei instanţei, Lorincz Robert şi Meszaros Jozsef mai trebuie să plătească 500 de lei lunar fiecăruia dintre cei doi copii minori ai viceprimarului Csala Zsolt, până la majorat. Instanţa a stabilit şi proporţia fiecărui condamnat la plata daunelor materiale şi morale, în speţă 4/5 pentru Lorincz şi 1/5 pentru Meszaros.

De asemenea, i-a obligat pe cei doi inculpaţi la plata, în solidar, a sumei de 88.820 de lei statului pentru cheltuieli de judecată.

Hotărârea Tribunalului Harghita nu era definitivă.

Viceprimarul comunei Joseni Csala Zsolt a fost ucis cu trei focuri de armă în 22 aprilie 2011, în Vinerea Mare a Paştelui Catolic, fiind găsit în faţa casei sale de vacanţă din Borzont.

Csala Zsolt avea 42 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, unul de şapte ani şi celălalt de 12 ani.

Potrivit prim-adjunctului procurorului general al României, Marius Iacob, mobilul crimei a fost de natură "sexuală" şi "patrimonială". Carabina cu care a fost ucis viceprimarul din Joseni i-a condus pe anchetatori la autorul crimei, arma aparţinând într-o perioadă edilului, însă acesta nu a fost lăsat de soţia sa să o păstreze în casă, dat fiind că aveau doi copii şi s-ar fi putut produce un accident.

În acest caz, în 11 august 2011, au fost deferiţi justiţiei Lorincz Robert pentru omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi Jozsef Meszaros, pentru complicitate la cele două infracţiuni, fiind audiate în dosar peste 3.000 de persoane şi făcute expertize în valoare de peste 7.000 de euro. Ambii au fost judecaţi în stare de arest.

Viceprimarul din Joseni a fost găsit cu faţa în sus, el fiind împuşcat de două ori prin uşă, edilul în cădere blocând cu pricioarele accesul în camera unde a fost găsit. Însă, al treilea glonţ, fatal, a fost tras de autor prin uşa întredeschisă de primar.

Robert Lorincz a recunoscut iniţial comiterea faptelor şi a relatat că "a fost determinat în acţiunile sale de două evenimente anterioare, al căror principal promotor a fost victima". În acest sens, Lorincz a relatat că în urmă cu urmă cu trei ani, viceprimarul, profitând de starea de inconştienţă a sa, provocată de consumul de alcool, l-a molestat sexual, situaţie ce i-a produs o profundă stare de indignare.

Totodată, Lorincz a spus că, în 2010, viceprimarul, în complicitate cu funcţionari din cadrul Primăriilor Joseni şi Gheorgheni, l-ar fi deposedat în mod fraudulos de o parcelă de teren pe care o deţinea pe raza comunei Joseni, satul Borzont, prin schimbarea amplasamentului iniţial al parcelei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici