Băsescu a ajuns la Cluj-Napoca pentru a-i aduce un ultim omagiu lui IPS Bartolomeu

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, miercuri seară, la Cluj-Napoca, pentru a-i aduce un ultim omagiu mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, al cărui trup neînsufleţit este depus la Catedrala Mitropolitană.

27 afișări
Imaginea articolului Băsescu a ajuns la Cluj-Napoca pentru a-i aduce un ultim omagiu lui IPS Bartolomeu

Băsescu a ajuns la Cluj-Napoca pentru a-i aduce un ultim omagiu lui IPS Bartolomeu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Băsescu a asistat, miercuri seară, la slujba de Vecernie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde este depus trupul neînsufleţit al mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, la ora transmiterii ştirii el părăsind lăcaşul de cult şi plecând cu o maşină la aeroport.

La sosire, Băsescu a fost aşteptat la intrarea în Catedrala Mitropolitană de un grup de preoţi şi de subprefectul Vasile Cozma. Şeful statului a intrat în biserică şi s-a recules la catafalcul mitropolitului, având în mâini o lumânare aprinsă.

El a sărutat mâna IPS Bartolomeu şi a discutat cu episcopii vicari Irineu Bistriţeanul şi Vasile Someşeanul.

Ulterior, Traian Băsescu a fost condus lângă altar şi a asistat la slujba de Vecernie oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu cei doi episcopi ai Mitropoliei Clujului.

Alături de Băsescu a venit consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, iar la slujbă a fost prezent şi fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu.

În biserică sunt câteva sute de credincioşi care stau la coadă şi care trec să îşi ia rămas bun de la IPS Bartolomeu.

La finalul slujbei de Vecernie, şeful statului a părăsit Catedrala şi s-a dus la sediul Mitropoliei Clujului pentru o întrevedere cu PF Daniel, care a ajuns şi el în cursul serii la Cluj-Napoca, la ora transmiterii acestei ştiri Băsescu părăsind lăcaşul de cult şi plecând cu maşina spre aeroport.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, miercuri seară, la Cluj-Napoca, pentru a-i aduce un ultim omagiu mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, fiind întâmpinat de prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi de primarul municipiului, Sorin Apostu.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Trupul neînsufleţit al Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala Ortodoxă din Piaţa "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.

Oamenii au venit la Catedrala Mitropolitană de la primele ore ale dimineţii de marţi, au adus flori şi au aprins lumânări pentru sufletul IPS Bartolomeu. În catedrală un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul vicar Vasile Someşanul, a oficiat o slujbă de pomenire.

Programul zilei de miercuri va cuprinde, de la ora 18.00, slujba de Vecernie, iar după ora 19.00 va sosi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va intra în Catedrala Mitropolitană pentru a spune o rugăciune lângă catafalc.

Slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj, Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului urmând să fie condusă, ulterior, de PF Daniel, în calitate de locţiitor de mitropolit.

Slujba va fi oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în calitate de locţiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în calitate de locţiitor de arhiepiscop, până la alegerea şi întronizarea chiriarhului canonic, informa, marţi, Patriarhia Română.

Primăria Cluj-Napoca şi Prefectura Cluj au anunţat, marţi, instituirea a trei zile de doliu local, în perioada 1-3 februarie, în memoria IPS Bartolomeu Anania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici