Băsescu: Am luptat ca legea privind victimele holocaustului să nu includă numai evreii

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi, participanţilor la festivalul romilor de la Costeşti, că el a fost unul dintre cei care au luptat ca legea privind victimele holocaustului să îi vizeze şi pe romi, care "de-a lungul istoriei au fost victime ale diferitelor forme de opresiune".

31 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am luptat ca legea privind victimele holocaustului să nu includă numai evreii

Băsescu: Am luptat ca legea privind victimele holocaustului să nu includă numai evreii (Imagine: Mediafax Foto)

"Mă simt foarte onorat pentru că am fost invitat de regele Cioabă să fiu alături de minoritatea dumneavoastră, cea mai ataşată de ţără, şi mă refer aici la romi care, de departe, au dovedit că iubesc cel mai mult tradiţiile, simbolurile şi valorile româneşti. Sunt unul dintre cei care au luptat ca legea privind victimele holocaustului să nu includă numai minoritatea evreiască, ci şi pe romi. Romii, de-a lungul istoriei, au fost victime ale diferitelor forme de opresiune, fie ale majoritarilor, fie ale sistemului comunist, fie ale holocaustului", le-a spus Băsescu romilor adunaţi la Costeşti.

Şeful statului i-a îndemnat pe romi să nu le mai fie jenă şi să-şi declare apartenenţa etnică.

"Nu înţeleg de ce această jenă întrucât foarte mulţi oameni însemnaţi din România au ajuns oameni de valoare, politicieni, artişti, scriitori. De aceea, consider un lucru foarte important pentru părinţii romi să-şi trimită copiii la şcoală. Cele mai importante două lucruri pentru copiii romi, ca şi pentru copiii maghiari, ca şi pentru copiii italieni, ca şi pentru copiii armeni, sunt şcoala şi religia. Şcoala este singură garanţie de a oferi şanse egale fiecărui cetăţean al ţării", a adăugat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Costeşti marţi după-amiază, în jurul orei 14.00, după ce a participat la lansarea primului vehicul Ford asamblat la Automobile Craiova.

Şeful statului, alături de soţia sa, Maria Băsescu, au stat la sărbătoarea romilor aproximativ o oră şi jumătate, timp în care au fost asaltaţi de mulţime şi au primit cadouri.

Traian Băsescu a petrecut o parte din timp alături de autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, care i-a dăruit o plachetă cu însemnele casei regale, o monedă din argint, o Biblie şi câteva cărţi scrise de Luminiţa Cioabă.

Maria Băsescu a primit şi ea cadou, de ziua onomastică, un costum tradiţional ţigănesc. De altfel, soţia preşedintelui a şi îmbrăcat, pe scena pe care a urcat la un moment dat, fusta lungă, plisată, şi baticul înflorat primite de la Luminiţa Cioabă.

În timpul vizitei, preşedintele şi soţia sa au trecut şi pe la cortul lui Florin Cioabă, în faţa căruia şeful statului a fost stropit cu busuioc de o femeie. Băsescu a luat apoi busuiocul, păstrându-l.

Înainte de a pleca, şeful statului a mâncat alături de Florin Cioabă, la o masă întinsă lângă cortul acestuia.

Întrebat de jurnalişti dacă se simte lezat de faptul că Traian Băsescu a folosit, în urmă cu aproximativ doi ani, apelativul "ţigancă împuţită", referindu-se la o jurnalistă, Florin Cioabă a spus: "Am şi uitat evenimentul. Dacă i se adresa cumva cu «americancă împuţită», doamna jurnalistă ar fi fost la fel de lezată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici