Băsescu: Ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la sediul CNAS, unde participă la evenimentul de lansare a versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat, că ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate.

27 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate

Băsescu: Ar trebui introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat că sunt cazuri în care aceeaşi proteză costă 10 lei la un spital şi 100 de lei la un altul.

"Nu pot să văd că la un spital din Iaşi aceeaşi proteză costă de zece ori mai puţin decât în altă parte. Este de neacceptat", a apreciat preşedintele Băsescu

Băsescu a apreciat că trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sănătate, el referindu-se la spitalizare sau la procurarea de diverse elemente utilizate în ortopedie, chirurgia inimii şi alte specializări.

"Nu mai merge altfel decât cu deplină corectitudine şi cu administraţie corectă. Vă asigur căn nu avem altă soluţie. Modul de administrare balcanic al ţării nu mai poate continua", a arătat Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele Băsescu a spus că încă are neînţelegeri legat de faptul că unele programe naţionale utilizează cele mai scumpe medicamente, în condiţiile în care în Europa nici măcar ţările bogate nu-şi permit aceasta.

Şeful statului a adăugat că, deşi unora li se va părea cinică această abordare, el spune că cinică este abordarea cu cel mai scump medicament.

"Felicit pentru introducerea genericelor ca prioritate în recomandările, în prescrierile care se compensează. Încă am neînţelegeri legat de unele programe naţionale care utilizează cele mai scumpe medicamente în condiţiile în care, în Europa, nici măcar ţările bogate nu-şi permit acest lucru şi garantează tratamente cu medicamente nu de ultimă oră, ci cu medicamentul precedent, iar diferenţa o achită cel care doreşte ultimul medicament. Unora le poate părea cinică o astfel de abiorbare, iar eu spun că cinică este abordarea cu cel mai scump medicament. Rămân încă destul de mulţi oameni care nu pot beneficia de tratamente, exact pentru că se utilizează cele mai scumpe medicamente", a mai spus şeful statului.

El le-a cerut preşedintelui CNAS şi subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat introducerea standardelor de cost, spunând că "a trecut vremea când fiecare putea să-şi bage mâinile cât vrea în banii publici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici