Băsescu: Contrazic afirmaţiile nefericite potrivit cărora corupţia în România e sistemică, endemică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Berlin, cu jurnaliştii acreditaţi la Bundestag, că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia, menţionând că şapte miniştri şi 18 parlamentari au fost deja condamnaţi definitiv.

224 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Contrazic afirmaţiile nefericite potrivit cărora corupţia în România e sistemică, endemică

Băsescu: Contrazic afirmaţiile nefericite potrivit cărora corupţia în România e sistemică, endemică (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Preşedintele Traian Băsescu se află, vineri, în Germania, unde se întâlneşte cu preşedintele Joachim Gauck şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European.

El a participat şi la "conferinţa federală de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Parlamentul german".

"Am văzut formulări de multe ori nefericite spunând «Corupţia în România este sistemică, corupţia în România este endemică». Contrazic aceste afirmaţii. Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia şi este dacă vreţi o bucurie a mandatului meu că am reuşit să ţin justiţia departe de influenţa politică prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales direct le are", a spus preşedintele.

El le-a prezentat jurnaliştilor germani "câteva cifre consolidate chiar şi prin decizii definitive" ale Justiţiei luate joi.

"În momentul de faţă în România au fost condamnaţi definitiv şapte miniştri. De asemenea, au fost definitiv condamnaţi 18 membri ai Parlamentului. În acelaşi timp, deja au condamnări într-o primă instanţă alţi cinci miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari. Deci instituţiile statului român nu se mai joacă cu politicienii corupţi. Această perioadă, în care s-a reuşit izolarea justiţiei de influenţa politică a făcut ca judecătorii şi procurorii din România să nu mai aibă complexe faţă de oamenii politici, ceea ce este un bun câştigat şi cred că aceste acţiuni ale instanţelor româneşti îi vor convinge, dacă nu din educaţie măcar de frică, pe politicieni că vremea în care administrau avuţia naţională, prin natura funcţiilor pe care le aveau, de multe ori în folosul lor este o vreme trecută în România. Sigur, mai avem de făcut destule lucruri în acest domeniu, în primul rând educarea populaţiei, dar am convingerea că România este pe un drum bun", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici