Video Băsescu, decorat cu Crucea Patriarhală

Preşedintele Traian Băsescu a fost decorat, sâmbătă, cu Crucea Patriarhală, cu ocazia participării la Sfânta Liturghie a Cuviosului Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucureştilor, oficiată la Catedrala Patriarhală.

3 afișări

Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, i-a fost oferită şefului statului de către Patriahul Daniel.

Distincţia este în ediţie nouă, Traian Băsescu fiind primul căruia îi este acordată.

Şeful statului i-a mulţumit patriarhului pentru distincţie şi a rostit un scurt discurs în care a spus că sărbătoarea de Sfântul Dumitru îi aminteşte de tatăl său.

"Mărturisesc că este o mare surpriză pentru mine (distincţia primită - n.red.). La liturghie am venit pentru că, oricum, din 2002, după ce tatăl meu a plecat în nefiinţă, slujbele ocazionate de Sfântul Dumitru îmi prilejuiesc momente de împăcare şi de gând către tata. Cred că, de acolo de unde se află acum, dacă vede se bucură", a afirmat, vizibil emoţionat, şefului statului.

Traian Băsescu şi-a continuat discursul tot cu o povestire legată de tatăl său, dar şi de momentul botezului său.

"Îmi aduc aminte poveştile din '51 când el (tatăl său - n.red.), militar fiind, într-o brigadă de tancuri, tânăr ofiţer, după naşterea mea, ne povestea cât de dificil a fost ca, împreună cu mama, să ajungă la biserică să ne boteze", a mai spus Băsescu.

El a mulţumit apoi patriarhului Daniel pentru distincţia primită, apreciind Biserica Ortodoxă Română drept "un stâlp moral, de care toţi avem nevoie".

"Mulţumesc mult şi Dumnezeu să ocrotească Biserica Ortodoxă Română. Vă asigur de tot respectul meu, de dragostea mea pentru Biserica Ortodoxă şi, în acelaşi timp, vă mărturisesc speranţa că într-o lume dificilă, într-o lume încă neaşezată, într-o lume care îşi caută reperele, sunt unul dintre aceia care sunt convinşi că Biserica poate fi acel stâlp moral de care toţi avem nevoie", a declarat preşedintele României.

Prea Fericitul Daniel i-a urat sănătate şefului statului şi i-a cerut - referindu-se la faptul că lui Băsescu îi face plăcere să cunune - să "continue această lucrare misionară".

"Dacă a fost dificil timpul în care domnia voastră aţi fost botezat, noi am aflat că aţi fost naş la multe botezuri şi la multe cununii. Dorim ca, în continuare, să desfăşuraţi această lucrare misionară", a spus Patriarhul Daniel.

Legat de acest obicei, preşedintele României şi-a amintit că a şi creştinat copilul unui secund de-al său, referindu-se la acel moment ca la "cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea".

"Am şi creştinat. Am avut un secund care s-a căsătorit cu o turcoaică, cetăţean român. Sigur, am şi ţinut foarte mult la el. Când copilul a ajuns la vârsta de cinci ani a venit mama, turcoaica, şi m-a rugat să merg să creştinez copilul ca să se poată duce la mormântul tatălui. M-a impresionat... Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea, din punct de vedere al creştinilor", a povestit Traian Băsescu.

Băsescu nu a sărutat moaştele Cuviosului Dimitrie, însă a asistat la slujbă, după care a plecat.

La slujba de la Patriarhie a participat şi primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici