Băsescu, despre beatificarea episcopului Durcovici: Misiunea sa a fost expresia solidarităţii profunde

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu ocazia beatificării episcopului Anton Durcovici, arătând că misiunea acestuia a fost “expresia unei profunde solidarităţi cu semenii”, iar în actualul context social şi politic marcat de tensiuni este necesară redescoperirea culturii solidarităţii.

151 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre beatificarea episcopului Durcovici: Misiunea sa a fost expresia solidarităţii profunde

Băsescu despre beatificarea episcopului Durcovici: Misiunea sa a fost expresia solidarităţii profunde (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Mesajul preşedintelui a fost transmis sâmbătă, cu prilejul Sfintei Liturghii de beatificare a episcopului Anton Durcovici, teolog şi martir al Bisericii Catolice din România.

“Evoc cu adâncă emoţie şi cu admiraţie viaţa episcopului martir Anton Durcovici, care a slujit în mijlocul comunităţii romano-catolice din Iaşi într-o perioadă dificilă din istoria României şi care, prin puterea credinţei în misiunea sa apostolică, dar şi în vocaţia de martor al valorilor care ne definesc umanitatea, a ales calea sacrificiului personal. Ceea ce ne impresionează şi ne inspiră atunci când reflectăm la cei care îşi dăruiesc viaţa slujirii aproapelui, este enorma lor disponibilitate de a sacrifica totul pentru a face ca adevărul să triumfe, pentru ca speranţa să fie călăuzitoarea tuturor acţiunilor noastre, pentru binele comun. Episcopul Anton Durcovici a acceptat înalta demnitate episcopală fiind conştient de răspunderea faţă de oameni într-o epocă istorică marcată de război, şi, apoi, de dictatura comunistă. Misiunea pastorală în mijlocul credincioşilor a căpătat, prin dăruirea episcopului Durcovici, expresia unei profunde solidarităţi cu semenii, atât în libertate, cât şi în anii grei din închisorile comuniste”, se arată în mesajul şefului statului.

Băsescu precizează că episcopul martir Anton Durcovici a fost “un simbol de mărturisire pentru întreaga lume creştină”.

“Suntem datori să reflectăm, mai ales în această zi de cinstire pe care i-o consacră Biserica, la importanţa valorilor creştine în societate. Avem nevoie, mai ales în contextul social şi politic marcat de tensiuni, să redescoperim cultura solidarităţii, a curajului, a sincerităţii şi fidelităţii faţă de lucrurile importante pe care trebuie să le atingem împreună”, mai susţine preşedintele.

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi în anii de după cel de-al doilea război mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost "o piedică în drumul spre comunism" şi pentru opoziţia făţişă pe care o avea faţă de regim.

Peste 15.000 de persoane participă, sâmbătă, la Iaşi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, printre cei prezenţi aflându-se şi premierul Victor Ponta, alături de soţia sa, Daciana Sârbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici