Băsescu, despre judecători: De ce să nu fi responsabil şi dacă eşti incompetent sau corupt?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că prin proiectul de lege de revizuire a Constituţiei se prevede şi reglementarea răspunderii judecătorilor şi procurorilor, care trebuie sancţionaţi şi pentru incompetenţă

371 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre judecători: De ce să nu fi responsabil şi dacă eşti incompetent sau corupt?

Băsescu, despre judecători: De ce să nu fi responsabil şi dacă eşti incompetent sau corupt?

"Reglementarea răspunderii judecătorilor şi procurorilor trebuie să se facă, spune completarea de la articolul 124, printr-o lege organică şi trebuie instituirea expresă a obligaţiei judecătorilor de a se supune Constituţiei şi deciziilor Curţii Constituţionale. Sunt lucruri care au apărut în practică. În momentul de faţă, judecătorii nu pot fi traşi la răspundere decât pentru neglijenţă în hotărârile pe care le-au luat. Or, neglijenţa este foarte greu de dovedit, iar atunci când te joci cu soarta oamenilor, când deciziile tale implică soarta oamenilor, soarta unor categorii, chiar soarta unei ţări de multe ori, nu poţi să nu răspunzi", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că propunerea sa de revizuire a Constituţiei, pe lângă faptul că întăreşte independenţa justiţiei, oferă răspundere.

"De asemenea, faptul că unele hotărâri ale Curţii Constituţionale sunt neluate în consideraţie de diverse instanţe, face să generăm haos. O Lege care este declarată constituţională de Curtea Constituţională nu poate să mai fie pusă sub semnul întrebării de o instanţă, ştiu eu, de oriunde din ţara asta. Or, în momentul de faţă, aceste lucruri se petrec şi atât răspunderea magistraţilor pentru soarta celor pe care îi judecă, cât şi pentru încălcarea Constituţiei şi a hotărârilor Curţii Constituţionale trebuie să fie precizate în Constituţie. Aş vrea sa fac o rectificare: până acum, Constituţia îi făcea responsabili pentru neglijenţă şi rea-credinţă, deci şi pentru rea-credinţă. Numai în aceste situaţii magistraţii erau responsabili. Dar de ce să nu fii responsabil dacă eşti incompetent sau dacă eşti corupt şi faci ca oamenii să ajungă să-şi redobândească proprietatea la Haga, în loc să şi-o redobândească în ţara lor?", a adăugat şeful statului.

El a mai spus că cel responsabil de prejudicii aduse cetăţenilor este statul.

"Şi această responsabilitate se manisfestă prin plăţile de zeci de milioane de dolari pe care Ministerul de Finanţe le-a făcut pentru procesele pierdute la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului. Dar Ministerul de Finanţe nu s-a putut /regresa/ pe judecatorul care nu a făcut dreptate la el în ţară. Pentru că în Constituţie spunea că numai pentru rea-credinţă poate fi responsabil, în rest, pentru că e incompetent sau corupt nu poate fi. Şi atunci când statul român răspunde în faţa cetăţeanului şi îi plăteşte, pe urma acelaşi Minister de Finanţe care plăteşte să se poata îndrepta împotriva judecătorului. Cred că aceasta prevedere, dacă va fi adoptată de Parlament, va fi unul din motoarele de bună funcţionare a justiţiei în România", a mai spus preşedintele Băsescu.

Proiectul de revizuire a Constituţiei publicat, miercuri, de Preşedinţie prevede că statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. "Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor pentru erorile judiciare săvârşite", se arată în proiectul.

De asemenea, potrivit proiectului, răspunderea judecătorilor şi procurorilor se reglementează prin Lege organică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici