Băsescu despre românul răpit în Africa: Marele lui ghinion e că decidenţii României sunt în vacanţă

Traian Băsescu spune că în cazul unui ”eveniment” precum răpirea românului în Burkina Faso orice stat democratic ”pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională”, iar ”în capul mesei” trebuie să fie preşedintele şi premierul, plecaţi însă în vacanţă.

1005 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre românul răpit în Africa: Marele lui ghinion e că decidenţii României sunt în vacanţă

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie, vineri, pe Facebook, despre răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso.

”Orice stat democratic tratează un astfel de eveniment ca pe o agresiune teroristă la adresa sa şi pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea cetăţeanului răpit. Doar resursele diplomatice nu sunt suficiente. În capul mesei, unde se fac analizele de două ori pe zi, trebuie să se afle ori preşedintele, ori primul ministru, adică cineva care să-şi asume activitaţile în afara teritoriului naţional, cu atât mai mult cu cât, în Africa de Vest, cu siguranţă găsim resurse de cunoaştere. Marele ghinion al lui Iulian Gherguţ este că ambii decidenţi sunt în vacanţă”, spune fostul şef al statului.

Administraţia Prezidenţială a transmis, luni, un comunicat de presă în care anunţa că preşedintele Klaus Iohannis se află în vacanţă de Paşte în perioada 6-10 aprilie, fără a preciza unde anume se află şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, se află în vacanţă în insulele Madeira din Portugalia, informaţia fiind publicată de site-ul ziarului portughez Diarios de Noticias.

Şi premierul Victor Ponta este în vacanţă, în perioada 9-13 aprilie. Întrebat de presă unde va petrece Paştele, în contextul în care informaţia era că acesta va pleca în SUA, premierul Ponta a răspuns că va sta cu familia într-un loc în care speră sa nu fie găsit.

Românul Iulian Gherguţ a fost răpit de persoane înarmate, în 4 aprilie, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac.

Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali afirmau că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali.

Tambao se se află la aproximativ 350 de kilometri de Gao, un oraş important din Mali, în apropierea căruia un angajat al Crucii Roşii a fost ucis la sfârşitul lui martie de Mujao, o grupare jihadistă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici