Băsescu: "Dragul nostru stat" şi asistenţa socială excesivă, forme de scurgere masivă a resurselor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Şcoala de vară a UNPR, că România are două "forme de scurgere masivă e resurselor", si anume asistenţa socială excesivă şi cheltuielile de funcţionare a statului.

391 afișări
Imaginea articolului Băsescu: "Dragul nostru stat" şi asistenţa socială excesivă, forme de scurgere masivă a resurselor

Băsescu: "Dragul nostru stat" şi asistenţa socială excesivă, forme de scurgere masivă a resurselor (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Avem două forme de scurgere masivă a resurselor, dincolo de sănătate, educaţie şi corupţie. Ele se numesc asistenţa socială excesivă şi cheltuielile de funcţionare a statului. Dacă programele de asistenţă socială vor fi sistate în perioada următoare, pentru a stimula oamenii să meargă la muncă, în mod categoric va trebui să avem grijă de oamenii în imposibilitate de a-şi câştiga banii, dar nu va trebui să mai menţinem programele care au fost lansate pentru a aduce voturi, generând acea corupţie a politicului de la nivel de stat, adică utilizarea bugetului de stat pentru a cumpăra voturi, nu numai sacoşe. Sacoşa e depăşită, occidentalii au depăşit-o de mult, ei de zeci de ani fac programe sociale pentru voturi. Noi venim din 2007-2008 şi am luat-o tare din urmă utilizând bugetul statului şi îndatorând ţara pentru voturi, stimulând în aceleşi timp nemunca", a declarat preşedintele.

El a precizat că Ministerul Muncii are în analiză cele 54 de programe sociale care costă bugetul, anual, 19 miliarde de lei, adică aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Preşedintele a mai spus că România are o birocraţie stufoasă şi prea puţină autonomie locală.

"Cealaltă zonă este legată de cheltuielile cu dragul nostru stat. Avem o birocraţie stufoasă, avem prea multe etaje, prea multe aprobări, prea puţină autonomie. Deşi nu stăm rău din punct de vedere al autonomiei locale, părerea mea este că o descentralizare puternică, generată şi de reorganizare administrativă, este cheia soluţiilor pe care le căutăm, pe de o parte pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului şi pe de alătă parte pentru a lua presiune de pe cetăţean cu toate aceste etaje decizionale", a mai spus şeful statului

El a apreciat că dacă nivelul de decizie va coborî la nivelul comunităţii atunci va fi mai bine pentru cetăţean.

"Cât timp viaţa de zi cu zi a cetăţenilor va fi gestionată la nivel de guvern, viaţa lor va fi afectată puternic de deciziile pe care le ia Guvernul. Cu cât coborâm mai jos decizia la nivelul comunităţii şi lăsăm acolo şi resursa financiară, cu atât mai bine va fi pentru comunitate. Domnul primar Solomon (primarul Craiovei, Antonie Solomon, membru PDL, dar candidat din partea UNPR n.r.), cred că poate confirma cum este să administrezi o comunitate în numele comunităţii", a adăugat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici