Băsescu felicită premierul şi Guvernul pentru că îşi asumă răspunderea pe legea educaţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că felicită pe premierul Emil Boc şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe legile educaţiei, exprimându-şi convingerea că acest text va fi discutat cu toţi semnatarii Pactului pentru educaţie.

15 afișări
Imaginea articolului Băsescu felicită premierul şi Guvernul pentru că îşi asumă răspunderea pe legea educaţiei

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Felicit premierul şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un text care îmi exprim convingerea că va fi discutat cu toţi semnatarii Pactului şi cu toţi cei prezenţi în sală", a spus Băsescu.

El a arătat că, în momentul de faţă, consensul asupra unor principii generale cu privire la educaţie, atât timp cât acestea nu au putere de lege, se dovedeşte de fapt un "consens mimat şi inutil".

"Acum întrebarea la care trebuie să răspundem este dacă batem pasul pe loc sau avem curajul să facem o reformă amânată 20 de ani. Răspunsul meu este clar: aleg asumarea riscurilor unei schimbări importante, fiind convins că acesta este în interesul elevilor, al studenţilor şi profesorilor, este în interesul României", a continuat şeful statului.

Traian Băsescu a mai arătat că, personal, susţine toate soluţiile care vor duce într-un timp rezonabil la modernizarea şi la creşterea performanţei sistemului de educaţie românesc.

În opinia şefului statului, ne aflăm în faţa unei alegeri fundamentale, care va influenţa dezvoltarea unei întregi generaţii.

"Vrem un proiect coerent care să fondeze şcoala românească în întregul ei? Sau dorim să continuăm această politică de peticire a unei soluţii care şi-a dovedit deja ineficienţa? Dorim un corp de legi care să cuprindă liniile directoare ale sistemului educaţional românesc, flexibil la schimbările în societate? Sau dorim un corp greoi, supra-reglementat care va conduce în anii următori la modificări succesive? Mai înainte de toate: dorim un set de politici coerente menite să răspundă şi să rezolve deficienţele din sistem? Sau dorim un text al cărui scop este să nu supere pe nimeni ?", s-a întrebat Traian Băsescu.

El a menţionat că opţiunea sa este că avem nevoie de o schimbare majoră a sistemului educaţional românesc, orientată nu spre trecut, ci spre viitor, bazată nu pe interesele unor grupări, ci pe apărarea dreptului la o educaţie de calitate al elevilor şi studenţilor.

În opinia şefului statului, pachetul de soluţii legislative elaborat în continuarea procesului început odată cu lasarea Raportului din 2007 apare ca nucleul de la care trebuie pornită reforma sistemului naţional de educaţie, acesta fiind singurul care pune bazele unei noi perspective cu privire la funcţionarea sistemului educaţional.

Preşedintele a menţionat că absenţa de performanţă a mediului educaţional românesc este rezultatul aplicării îndelungate a unei logici a uniformizării şi a centralizării excesive.

"În opinia mea, sindicatele trebuie să accepte această competiţie şi să le spună celor afiliaţi că soluţia cea mai realistă pentru a le creşte veniturile este cea a legăturii lui de performanţă si că actuala reformă este o şansă pentru a nu mai fi dependenţi de voinţa unui Guvern sau al altuia, ci numai de rezultatele lor şi ale echipei pedagogice din care fac parte", a spus preşedintele.

El şi-a exprimat convingerea, de altfel, că sindicatele au un rol major în stabilirea celor mai echitabile soluţii pentru ca performanţa să fie cu adevărat răsplătită.

Şeful statului a făcut apel, în finalul discursului, la toţi semnatarii Pactului pentru Educaţie şi ai Strategiei care a urmat să revină la spiritul de dialog în care au fost elaborate aceste documente şi să înţeleagă importanţa unei decizii politice fără de care toate aceste dezbateri vor rămâne pur formale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici