Băsescu: În 2006 am aşteptat opt ore la Elias pentru că nu găseau sală de operaţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, în contextul în care se referea la situaţia din sistemul sanitar, că, în primăvara lui 2006, a aşteptat opt ore în Spitalul Elias pentru că medicii nu găseau sală de operaţie şi că începuse să nu mai simtă nimic de la mijloc în jos.

84 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În 2006 am aşteptat opt ore la Elias pentru că nu găseau sală de operaţie

Băsescu: În 2006 am aşteptat opt ore la Elias pentru că nu găseau sală de operaţie

El a fost întrebat ce este în neregulă cu sistemul medical românesc, plecând de la faptul că, recent, un bărbat a fost plimba pe holurile spitalului din Slatina şi a murit din pentru că medicii au intervenit prea târziu, iar un copil din Galaţi a fost diagnosticat greşit şi a avut, astfel, de suferit.

"Eu am sesizat deficienţele din educaţie, din sănătate, deficienţele de Constituţie, am făcut nişte comisii prezidenţiale (...) Există un raport al unei comisii prezidenţiale şi pe sănătate, un raport care pune un diagnostic exact", a răspuns Băsescu. El a îndemnat la lectura raportului despre sănătate, menţionând că situaţii precum cele menţionate au fost perfect predictibile la nivelul sistemului de sănătate, şi, totodată, ştiute şi semnalate de media.

"Dar câte diagnostice eronate sunt în spitale, câte soluţii eronate şi câtă nepăsare?... Citiţi acel raport şi veţi vedea. Cel puţin eu ştiu, l-am pus la dispoziţia Guvernului. Ce s-a întâmplat la Slatina, ce s-a întâmplat la Galaţi este mult mai răspândit decât ceea ce am vazut la televizor", a adăugat Băsescu.

Şeful statului l-a criticat pe fostul ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolaescu, pentru că a renunţat la a face reformă în sistem.

"Din păcate, odată m-am păcălit cu domnul Nicolaescu, care mi-a garantat că face reforma sănătăţii şi l-am susţinut fără rezerve la lansarea strategiei şi legislaţiei pentru modernizarea sistemului de sănătate, pe urmă am vazut că preocuparea lui a fost legată de medicamente. Nu a făcut nimic în spitale (...) nu avem proceduri în spitale", a spus Băsescu.

El a menţionat că a trăit pe pielea sa această realitate.

"Despre acest lucru am trăit pe pielea mea: diferenţa între spitale româneşti şi un spital de la Viena, unde există proceduri. De dimineaţă stăteam în spitalul Elias, şi, aşa cum omul ăsta a stat patru ore, preşedintele României a stat opt ore în spitalul Elias, că nu se hotărau cine să-l opereze, unde şi constatau că nu au o sală de operaţie corespunzătoare. Iar când a hotărât SPP-ul să mă urce în avion, eram amorţit de la mijloc în jos, pentru că discul acela care ieşise din coloană apăsa pe fascicolul de nervi", a spus Băsescu.

Preşedintele a povestit că un medic care fusese coleg cu soţia sa, Maria Băsescu, a intrat în salon şi a recomandat plecarea de urgenţă spre Viena.

"A intrat în salon, eu nu îmi mai simţeam nimic de la mijloc în jos, a intrat, a fost coleg cu soţia mea la Suceava şi i-a spus «doamnă, dacă puteţi, plecaţi acum, nu mai staţi până mâine pentru că în orice clipă poate să îi secţioneze pachetul de nervi discul acela care a ieşti din coloană». Deci preşedintele României a stat opt ore. Poate şi acest lucru m-a stimulat pe urmă să mă întorc şi să creez o comisie prezidenţială pentru analiza sistemului medical", a spus preşedintele.

El a adăugat că la spitalul din Viena a fost băgat, imediat după sosire, direct în sala de operaţie, iar timp de şapte zile a văzut, tot timpul, proceduri, care lipsesc în spitalele din România.

"La noi, totul este după ureche", a apreciat Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici