Băsescu: În privinţa şomajului ar trebui să ne lamentăm mai puţin

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, în privinţa şomajului, România se află cu circa două procente sub media Uniunii Europene, apreciind că, din acest punct de vedere, "ar trebui să ne lamentăm mai puţin, să încercăm să revenim la ce avem de făcut".

8 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În privinţa şomajului ar trebui să ne lamentăm mai puţin

Băsescu: În privinţa şomajului ar trebui să ne lamentăm mai puţin (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Aş mai spune un lucru, fără să fie propagandistic: constat că, din punct de vedere al şomajului, chiar dacă avem o cifră mare, peste 8% - am înţeles de la statistică -, suntem cu circa două procente sub media Uniunii Europene. Şi poate că, din acest punct de vedere, ar trebui să ne lamentăm mai puţin, să încercăm să revenim la ce avem de făcut şi să nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta. Toate ţările trec prin momente dificile", a menţionat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul lucrărilor Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

Şeful statului a afirmat totodată că Europa este continentul cu cea mai slabă creştere economică şi că România este dependentă de relansarea economică a marilor pieţe ale UE.

"Aş mai spune un lucru căruia, iar, v-aş ruga să nu îi daţi niciun fel de conotaţii: Europa este continentul cu cea mai slabă creştere economică, deci se relansează cel mai greu. Aproape că nu porneşte. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla în perioada următoare şi, aşa cum spuneam de multe ori, România este dependentă de relansarea economică a marilor pieţe ale Uniunii Europene fie că vorbim de Germania, de Franţa, de Marea Britanie, de Italia, de Spania. Nu sunt pesimist, însă", a continuat el.

Referitor la concluziile reuniunii de la Bruxelles, şeful statului a menţionat că nu a fost adoptat, printre altele, obiectivul pe ţinta de sărăcie, pe motiv că s-a constatat că sărăcia este definită diferit.

"Şi atunci primul obiectiv este să o definim, să găsim o definiţie acceptată de toţi membrii Uniunii Europene. A mai fost şi argumentul că obiectivul de creare a locurilor de muncă este implicit şi un obiectiv de diminuare a sărăciei, lucru cu care în principiu sunt de acord. Dar pot să vă spun că am avut surpriza să constat că nu numai noi avem semne de întrebare cu privire la definirea corectă a sărăciei, sunt şi multe alte ţări. Spre exemplu, au fost şefi de stat şi de guvern care au spus: la noi în ţară 80% din cetăţeni sunt proprietari de locuinţă, pe când în ţări unde nivelul de sărăcie este mult mai scăzut 15-20% din cetăţeni sunt proprietari ai locuinţelor în care locuiesc. Introducem sau nu proprietatea asupra locuinţei în evaluarea nivelului de sărăcie. Deci au fost foarte multe astfel de întrebări şi nici nu putea Consiliul să definească sărăcia. Este o temă care a fost plasată ca de obicei Comisie spre analiză şi bună, dreaptă şi înţeleaptă soluţionare şi definire", a precizat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici