Băsescu îşi cere scuze pentru că s-a adresat Mitropolitului Teofan cu formula "părinte patriarh"

Preşedintele Traian Băsescu îşi cere scuze public faţă de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi îi va cere scuze şi Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pentru greşeala făcută în finalul discursului rostit la Huşi, când s-a adresat IPS Teofan cu formula "Părinte Patriarh".

388 afișări
Imaginea articolului Băsescu îşi cere scuze pentru că s-a adresat Mitropolitului Teofan cu formula "părinte patriarh"

Băsescu îşi cere scuze pentru că s-a adresat Mitropolitului Teofan cu formula "părinte patriarh" (Imagine din arhivă; Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că îşi cere scuze public faţă de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi că, atunci când se va întoarece la Bucureşti, îi va cere scuze public şi Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române pentru că, din greşeală, în discursul rostit la Huşi, s-a adresat mitropolitului cu formula "Părinte Patriarh", care se foloseşte ca adresare către Întâistătorul Bisericii Ordodoxe Române (n.r. Patriarhul).

"La mulţi ani, Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă mulţumesc încă o dată, Părinte Patriarh, pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o", şi-a încheiat Băsescu discursul, adresându-se IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent la ceremonia de întronizare a Episcopului Corneliu Bârlădeanu.

Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel căruia credincioşii i se adresează cu apelativul "Părinte Patriarh", nu a fost prezent la ceremonia de la Huşi, invitaţia către şeful statului de a participa la ceremonia de întronizare a Episcopului Corneliu Bârlădeanu fiind făcută de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

În discursul său, preşedintele Traian Băsescu a explicat că obiceiul dobândit în timpul mandatului de preşedinte al României de a participa la întronizarea mitropoliţilor şi episcopilor Bisericii Oortodoxe Române are doar semnificaţia parteneriatului dintre statul român şi BOR ca biserică naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici