Băsescu: Mă tem că regina se află printre liderii sindicali. Probarea depinde de cei arestaţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

32 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mă tem că regina se află printre liderii sindicali. Probarea depinde de cei arestaţi

Băsescu: Mă tem că regina se află printre liderii sindicali. Probarea depinde de cei arestaţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic".

Preşedintele a explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

"Sper ca ancheta să ne ducă la astfel de numiri. Eu fac însă o deosebire clară între a da bani să fii numit şi a primi din ce încasează vameşii în fiecare zi. În cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit un transfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize", a adăugat Băsescu pentru România Liberă.

Întrebat despre faptul că în instanţă au fost declaraţii despre că banii ajungeau la un partid politic şi la o persoană dintr-o instituţie a statului, preşedintele a precizat că această declaraţie a generat şi afirmaţia sa că speră să se ajungă şi la omul politic. "Dar înţeleg că este vorba despre a da bani pentru a fi numit", a menţionat el.

Totodată, preşedintele a precizat că el nu ştie ca partidele să se finanţeze din vămi.

"Aş face o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţin teoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită la punctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid. (...) Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că, după cum aţi observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirile lor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopere ceva", a mai susţinut Traian Băsescu.

Întrebat despre declaraţia şefului Pro Lex, Vasile Lincu, cel care a spus că a fost ameninţat cu moartea după ce sindicatul a făcut publică schema şahistă cu pionii care strâng direct banii din mită de la vamă, caii, nebunii şi tura, în persoana directorului Autorităţii Naţionale a Vămilor, regina şi regele care ar controla această caracatiţă a corupţiei, Traian Băsescu a declarat: "Dacă este vorba despre un fost şef de cadre la vamă, s-ar putea să aibă multe pe conştiinţă şi poate ne spune şi altceva despre rege, regină, ture şi pioni. Poate ne spune şi cum făcea selecţia vameşilor. Se spune că ar fi destul de scump un post de vameş, iar liderul sindicatului care ne arată jocul de şah a răspuns ani de zile, poate ne spune ceva şi despre selectarea vameşilor".

Întrebat dacă firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici, şeful statului a răspuns: "Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem că regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte".

Chestionat asupra regelui, preşedintele a spus că nu ar intra în schema lansată de un lider sindical, care a fost şef de cadre la vameşi.

"Eu nu scot însă oamenii politici în afara jocului, pentru că numirile de şefi se fac cu influenţa oamenilor politici, iar acest lucru este evident, că se petrece aşa", a adăugat el.

Băsescu a admis că pentru aceste numiri s-ar putea da mită. "Dacă e valabil ce spune şefa vămii de la Halmeu, probabil că da. Toţi ştim, dar nu putem proba: aici e marea problemă: degeaba auzi din toate părţile şi nu poţi proba", a mai spus el.

Întrebat în cât timp crede că putem afla unde au ajuns cei 430 de mii de euro, care ar fi fost daţi ca mită, după cum rezultă din anchetă, Traian Băsescu a răspuns: "Greu de spus, mai ales că nu e sigur că s-au dat. Eu, ca şef de stat, nu mă pot pronunţa. Ceea ce ştiu sigur - şi nu de la procurori, pentru că nu discut niciodată cu procurorii, ci de la structurile de informaţii - este că banii strânşi la vămi nu ajungeau la un om politic".

Chestionat dacă nici conexiunile nu duc spre un om politic, şeful statului a susţinut că, "cel puţin deocamdată", nu, dar a subliniat că el nu exclude politicul, pentru că numirile se fac cu influenţă politică, iar această influenţă politică se manifestă destul de distribuit: "dacă în cazul Halmeu se fac trimiteri către un anume partid, vedem în schimb că e de negăsit şeful de tură la vama Moraviţa, fost candidat PSD la primăria Nădlac şi că un fiu de senator PSD a fost arestat".

El a apreciat, de asemenea, că influenţele asupra punctelor de frontieră sunt transpartinice în privinţa numirilor.

Întrebat despre declaraţia fostului ministru de Interne Vasile Blaga, care a spus că el l-a propus pe Radu Mărginean la şefia vămilor, Traian Băsescu a declarat: "Poate l-a susţinut, fiindcă din câte ştiu, ţine de Ministerul de Finanţe Autoritatea Naţională a Vămilor. Exclud posibilitatea ca Blaga să-l fi susţinut pe Mărginean contra unei sume. Dacă l-a susţinut, l-a susţinut, fiindcă-l cunoştea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici