Băsescu: Preşedintele Ianukovici şi-a ţinut cuvântul în privinţa drepturilor românilor din Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Sulina, că îi este recunoscător preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru că nu a obstrucţionat dreptul etnicilor români din ţara vecină să înveţe în limba maternă.

586 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Preşedintele Ianukovici şi-a ţinut cuvântul în privinţa drepturilor românilor din Ucraina

Viktor Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Indiferent de opţiunile politice pe care le aveţi în Ucraina, vreau să ştiţi că din punctul meu de vedere, preşedintele Ianukovici a fost un preşedinte care şi-a ţinut cuvântul în ceea ce priveşte neobstrucţionarea dreptului românilor de a învăţa în limba română", a afirmat Băsescu, discutând cu o profesoară venită din Ucraina la tabăra de la Sulina, pentru tinerii români din afara graniţelor ţării.

Băsescu a adus aminte că înainte de venirea la putere a preşedintelui Ianukovici au fost probleme cu celelalte conduceri de la Kiev în respectarea acestui drept.

"Este un lucru pe care îl apreciez foarte mult pentru că ne-am chinuit mulţi ani cu alte conduceri ale Ucrainei şi erau numai vorbe. Spuneau da şi nu ne dădeau voie să trimitem o carte în limba română să treacă frontier Ucrainei. Pentru acest lucru, indiferent care sunt problemele pe care le are domnul preşedinte Ianukovici, vreau să ştiţi că îi sunt recunoscător", a mai spus Băsescu.

Viktor Ianukovici a fost ales preşedinte al Ucrainei în ianuarie 2011, el fiind liderul Partidului Regiunilor, care a avut în programul electoral respectarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor din Ucraina. Pe lista acestui partid a fost ales în Rada de la Kiev şi singurul parlamentar de etnie română din Ucraina, Ion Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici