Băsescu "regretă" neclarităţile rezultate după discursul său pe tema noii legi a educaţiei

Şeful statului regretă neclarităţile rezultate în urma discursului de la dezbaterea despre noua lege a educaţiei, informează Preşedinţia, precizând că Traian Băsescu "nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare" ale medicilor, dar consideră că este nevoie de creşterea calităţii educaţiei.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu "regretă" neclarităţile rezultate după discursul său pe tema noii legi a educaţiei

Băsescu "regretă" neclarităţile rezultate după discursul său pe tema noii legi a educaţiei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă neclarităţile rezultate în urma discursului susţinut luni, 29 martie a.c., în cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educaţiei. Preşedintele Traian Băsescu a avut în vedere, în primul rând, nevoia creşterii calităţii educaţiei noilor generaţii de medici. Preşedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, care arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE)", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Un alt argument este actuala aglomerare a spitalelor ca urmare a diagnosticelor incomplete sau incorecte, susţine Preşedinţia.

"În România, potrivit documentului menţionat, multe afecţiuni care sunt tratate în cadrul spitalelor ar putea fi soluţionate la nivelul asistenţei primare sau în ambulator. Astfel, în document se precizează că până la 57% din cazurile tratate în spital ar trebui tratate în afara acestuia conform practicii europene. Totodată, acelaşi document arată că numărul intervenţiilor chirurgicale asupra persoanelor spitalizate este de aproape trei ori mai mare decât media UE", se arată în material.

"Preşedintele nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii români în locurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, însă consideră că sistemul nu poate fi îmbunătăţit în absenţa unei creşteri solide a calităţii educaţiei în universităţile de profil", se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o dezbatere privind noua lege a educaţiei, că o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40%, apreciind că acesta este un efect al sistemului de educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici