Băsescu: România nu va accepta să introducă restricţii de circulaţie propriilor ei cetăţeni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Madrid, că autorităţile române nu vor restricţiona dreptul cetăţenilor români de a călători în UE decât în baza unor hotărâri judecătoreşti, şi nu la cererea unui alt stat membru UE.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România nu va accepta să introducă restricţii de circulaţie propriilor ei cetăţeni

Băsescu: România nu va accepta să introducă restricţii de circulaţie propriilor ei cetăţeni

El a făcut această declaraţie în cea de-a doua zi a vizitei de stat pe care o efectuează în Spania, la o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiei independente de dezbatere politică, socială şi economică "Foro nueva economia".

"România nu va accepta vreodată să introducă restricţii de circulaţie propriilor ei cetăţeni. Această teorie, lansată de curând într-un stat fondator al UE, care a găsit ca soluţie expulzarea, poate să fie convinsă că nu va găsi rezonanţă la autorităţile române. Noi vom pune restricţii cetăţenilor români în baza hotărârilor judecătoreşti, nu în baza acţiunilor unor prefecţi mai mult sau mai puţin inspiraţi, mai mult sau mai puţin aflaţi în campanie", a spus Băsescu.

El a adăugat că numai hotărârea judecătorească va determina autorităţile române să impună restricţii cetăţenilor români în legătură cu dreptul la liberă circulaţie. "România nu va deveni un soi de închisoare a propriilor ei cetăţeni numai pentru că într-o ţară sau alta este o abordare mai mult sau mai puţin corectă din punct de vedere european", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus la această întâlnire că un rol important în reducerea numărului de muncitori români aflaţi în străinătate, inclusiv în Spania, ar reveni companiilor străine, inclusiv celor spaniole, care investesc în România.

Potrivit preşedintelui, dacă aceste companii ar oferi în România salarii situate, ca nivel, între salariul minim dintr-un anumit domeniu din România şi cel pe care îl oferă în acelaşi domeniu în ţara de origine, atunci muncitorii români care muncesc în străinătate ar prefera să vină să muncească în România.

Băsescu a explicat că astfel România şi-ar putea rezolva problema legată de deficitul de forţă de muncă, iar ţări europene precum Spania şi-ar putea rezolva problema legată de excedentul de forţă de muncă.

El a adăugat că, astfel, o ţară precum Spania poate retrimite muncitorii români acasă. "Nu prin expulzare, că nu aţi devenit Italia", le-a mai spus Băsescu, râzând, celor prezenţi la întâlnire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici