Băsescu s-a întâlnit, în Serbia, cu români din Valea Timocului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în localitatea sârbă Kladovo, la o întâlnire cu românii din Voivodina şi Valea Timocului, că minorităţile române din Serbia "trebuie să aibă ocazia să-şi frecventeze cultura, biserica şi educaţia".

96 afișări
Imaginea articolului Băsescu s-a întâlnit, în Serbia, cu români din Valea Timocului

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine din arhivă; Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Prezent la Kladovo, preşedintele Traian Băsescu a susţint un discurs pe esplanada din faţa Casei Tineretului din localitate, în prezenţa a aproximativ 1.500 de români, spunându-le că ei reprezintă o "punte" între Bucureşti şi Serbia.

"Faptul că sunt aici este o dovadă de respect a preşedintelui Boris Tadic pentru sârbii şi românii care trăiesc în Serbia. Vreau să ştiţi că, în spiritul bunelor relaţii pe care le avem cu Serbia, că românii din Serbia au dreptul să înveţe în româneşte, să îşi respecte cultura, aşa cum noi garantăm sârbilor din România dreptul la educaţie, cultură, la biserică în limba maternă. În România există 18 minorităţi, iar noi le-am dat dreptul să-şi respecte cultura şi să-şi frecventeze biserica maternă. Acest lucru creează obligaţii şi pentru minorităţi să fie loiale. Ceea ce noi spunem despre minorităţile române din Serbia este că trebuie să aibă ocazia să-şi frecventeze cultura, biserica şi educaţia", a declarat şeful statului.

Referindu-se la relaţiile bilaterale între România şi Serbia, el a reiterat faptul că ţara noastră susţine integrarea Republicii Serbia în Uniunea Europeană şi că România va continua să se numere printre statele care nu recunosc Kosovo independentă de Serbia.

"În interiorul Uniunii Europene promovăm liberalizareaa sistemului de vize între Uniunea Europeană şi Serbia. Românii de lângă noi sunt cei de care dorim să avem grijă aşa cum putem şi să le asigurăm cultura şi biserica în limba maternă", a mai spus preşedintele, încheind prin a-i asigura pe românii din Serbia de "toată dragostea" sa.

Băsescu s-a prins într-o horă alături de români din Voivodina şi Timoc

Preşedintele Traian Băsescu s-a prins, la Kladovo, într-o horă alături de români din Voivodina şi Valea Timocului, la un spectacol folcloric susţinut de ansambluri din România şi Serbia.

Aflat, sâmbătă, la Kladovo, unde s-a desfăşurat Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, Traian Băsescu a asistat, în faţa Casei Tineretului din localitate, la un spectacol folcloric susţinut de ansambluri din România şi Serbia, la eveniment participând aproximativ 1.500 de români din Voivodina şi Valea Timocului.

Şeful statului a primit o căciulă şi o traistă din lână de oaie de la un reprezentant al românilor din Timoc. De asemenea, el a primit de la preşedintele Asociaţiei românilor din Voivodina o medalie jubiliară din aur, pentru că i-a sprijint pe românii din Voivodina.

Preşedintele s-a prins, apoi, într-o horă, alături de câteva zeci de români, precum şi alături de solistele de muzică populară Angelica Stoican şi Neta Soare.

La finalul vizitei la Kladovo, preşedintele s-a oprit la o terasă din centrul localităţii, unde a băut o cafea alături de autorităţi locale sârbe şi de autorităţi judeţene din Mehedinţi.

Vineri, preşedintele Traian Băsescu a participat, la Drobeta Turnu Severin, la deschiderea Congresului Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, unde a mulţumit presei din Republica Moldova pentru "curajul şi profesionalismul" dovedite prin reflectarea corectă a evenimentelor petrecute la Chişinău după alegerile din aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici