Băsescu: Schimbarea denumirii ţiganilor în romi, o decizie greşită

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că, în momentul în care s-a luat decizia schimbării denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români.

93 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Schimbarea denumirii ţiganilor în romi, o decizie greşită

Băsescu: Schimbarea denumirii ţiganilor în romi, o decizie greşită (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Romi, ţigani... Este extrem de important. Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în romi. Nu întreţine nimeni intenţionat confuzia. A fost decizia noastră politică, dar ea s-a produs şi, în momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie dacă romi înseamnă români toţi, 22 de milioane sau este vorba despre o etnie", a declarat Traian Băsescu la RRA.

El a mai spus că este nevoie de sprijinul politicienilor europeni pentru a rezolva problema ţiganilor, a celor nomazi în mod deosebit, pentru că ei nu pot fi stabilizaţi, integraţi.

"Au această cultură a deplasării dintr-un loc în altul. Politicienii, ca să ia decizii de susţinere financiară a unui proces de integrare a romilor nomazi, au nevoie să nu fie contestaţi de propria lor populaţie. Una este când politicienii francezi, germani, britanici au spus: trebuie să integrăm o jumătate de milion de ţigani nomazi şi alta când contribuabilul spune că trebuie să integreze 22 milioane de români. Discutăm despre o etnie. România susţine această etnie. Nu putem fi de acord cu acţiunea Guvernului francez", a mai afirmat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici