Bazac: În România nu există niciun caz de infectare cu noul virus gripal

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac a declarat, sâmbătă, la Piteşti, că în prezent în România nu există niciun caz de infectare cu noul virus gripal, dar că vigilenţa trebuie să fie în continuare extrem de crescută pentru că pericolul gripei nu a trecut, iar virusul acţionează foarte rapid.

28 afișări
Imaginea articolului Bazac: În România nu există niciun caz de infectare cu noul virus gripal

Bazac: În România nu există niciun caz de infectare cu noul virus gripal (Imagine: Mediafax Foto)

Bazac a spus că în ultimele 24 de ore în România s-a înregistrat "un caz special" - un cetăţean american care întrunea condiţiile epidemiologice din definiţia de caz transmisă de OMS, însă rezultatele analizelor au ieşit negative.

"Persoana respectivă a venit din SUA la Cluj, în data de 1 mai, iar la Bucureşti a sosit în 7 mai. Ieri, 8 mai, s-a internat de urgenţă în Spitalul Universitar Bucureşti, cu febră mare, 39 de grade, cu simptom digestiv şi tuse. Întrunea întru totul definiţia de caz de suspect cu virusul A/H1N1. În urma consultului, patologia chirurgicală a fost exclusă şi ieri seară a fost transferat de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase «Matei Balş», unde i s-au recoltat probe care astăzi de dimineaţă (sâmbătă, n.r.) au fost investigate la Institutul Cantacuzino. Din fericire, rezultatul a fost negativ. Astăzi în România nu avem niciun caz de îmbolnăvire şi nici măcar suspicionat", a afirmat Bazac.

Ministrul a prezentat la Piteşti ultimul raport actualizat în legătură cu situaţia noului virus pe teritoriul României.

El a susţinut că sistemul epidemiologic din România a funcţionat eficient şi că în perioada 28 aprilie - 8 mai au fost investigate medical 58 de persoane care s-au întors din ţări afectate de noul virus, precum Mexic, SUA sau Spania, şi care aveau mai multe simptome de gripă. Rezultatul probelor recoltate a fost negativ în cazul tuturor. Cinci din cele 58 de persoane au fost diagnosticate cu gripă sezonieră, iar patru se află sub investigaţii pentru diverse afecţiuni, în special digestive.

Pericolul gripei nu a trecut

Ministrul Sănătăţii a prezentat presei şi situaţia la nivel mondial a răspândirii virusului şi a numărului de îmbolnăviri.

"Vreau să atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii cu virus gripal. Trebuie să informez că, mai nou, în Polonia a fost confirmat deja cazul suspicionat în urmă cu 48 de ore. În Finlanda există un caz deja suspicionat, este transmis în acest moment la Londra pentru a fi identificat. În Canada s-a înregistrat astăzi primul deces din cauza infecţiei cu AH1N1", a spus Bazac.

Acesta a arătat că, la nivel mondial, în acest moment sunt 3.278 de pacienţi infectaţi cu noul virus gripal, virus care a provocat până în prezent 48 de decese. Conform statisticii prezentate de ministrul Sănătăţii, în UE sunt 173 de cazuri confirmate, dintre care 28 cu transmitere interumană.

"Este important de semnalat că în SUA, în cursul dimineţii de ieri (vineri, n.r.) erau 896 de cazuri, iar astăzi (sâmbătă, n.r.) în SUA sunt 1.639 cazuri, cu două decese. Asta înseamnă că virusul acţionează extrem de repede şi apelul meu public este ca populaţia să înţeleagă că pericolul gripei nu a trecut. Vigilenţa pe teritoriul României trebuie să fie în continuare extrem de crescută", a declarat ministrul Sănătăţii.

Românii vor primi prin poştă o scrisoare cu măsurile profilactice

Bazac a amintit că românii vor primi, prin poştă, o scrisoare cu măsurile profilactice pe care fiecare locuitor trebuie să le ia pentru a se feri de posibile infecţii. Totodată, el a atras atenţia unităţilor sanitare şi "întregului sistem epidemiologic" din România să ia extrem de în serios avertizarea epidemiologică transmisă de OMS şi toate informările care vin zilnic de la Centrul European de Control al bolilor transmisibile.

"Este extrem de important ca sistemul sanitar să funcţioneze eficient, iar astăzi faptul că nu avem nici un caz de gripă în România dovedeşte că alerta epidemiologică este foarte bine pusă la punct. Vreau de asemenea să asigur populaţia României că Ministerul Sănătăţii, ca instituţie a statului, prin Comitetul de Situaţii de Urgenţă, aplică în mod riguros măsurile de depistare a posibilelor cazuri de gripă", a mai spus Bazac.

Sistemul sanitar românesc, pregătit să trateze orice caz de infectare

Acesta a susţinut că sistemul sanitar românesc este pregătit să trateze orice caz de infectare cu virusul AH1N1 şi că există "toate antiviralele necesare ca această posibilă pandemie să fie tratată".

"Vreau, de asemenea, să informez că Ministerul Sănătăţii are acest comitet de coordonare a epidemiei de gripă, pentru că nu suntem într-o fază de pandemie, iar informaţiile pe care le primim de două ori pe zi, atât din teritoriu cât şi de la Centrul European de Coordonare, ne determină să putem acţiona în mod eficient", a conchis Bazac.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a fost prezent, sâmbătă, la Piteşti, la o ceremonie la Monumentul Eroilor, unde a depus coroane de flori, împreună cu liderii organizaţiei PSD Argeş, iar ulterior a avut o întâlnire cu şefii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi ai Consiliului Judeţean. Bazac a vizitat apoi Spitalul de Boli Infecţioase şi Centrul de Diagnostic din Piteşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici