Bebeluşul cu numărul 7 miliarde se va naşte într-o lume a contradicţiilor. Care sunt inegalităţile de pe planetă

Populaţia Terrei va depăşi, luni, pragul istoric de 7 miliarde de locuitori, potrivit estimărilor ONU, care a profitat de această ocazie pentru a sublinia inegalităţile tot mai mari de pe Planetă şi necesitatea unei împărţiri judicioase a avuţiilor, pentru a rezolva această problemă.

477 afișări
Imaginea articolului Bebeluşul cu numărul 7 miliarde se va naşte într-o lume a contradicţiilor. Care sunt inegalităţile de pe planetă

Bebeluşul cu numărul 7 miliarde se va naşte într-o lume a contradicţiilor. Care sunt inegalităţile de pe planetă (Imagine: Shutterstock)

Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins în 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe planeta noastră. De această dată, ONU a evitat să desemneze un "câştigător" în avans, iar mai multe ţări vor anunţa că fericitul ales s-a născut pe teritoriile lor.

Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinţă de presă, momentul în care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate.

"Nu este doar o chestiune care ţine de cifre. Este vorba de istoria umanităţii", a declarat el, săptămâna trecută, în timp ce vizita o şcoală newyorkeză.

"Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă şi al educaţiei. De drepturi şi de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi creşti copiii în pace şi siguranţă. Tot ceea ce fiecare îşi doreşte pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori", a adăugat Ban Ki-moon.

Acesta este mesajul pe care secretarul general al ONU îl va transmite cu ocazia summitului G20 de săptămâna viitoare de la Cannes: în faţa unei populaţii care continuă să crească în contextul crizei economice mondiale, conducătorii lumii trebuie să se aştepte la mai multe revolte.

Organizaţia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, consideră că populaţia Terrei va continua să crească pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la peste 10 miliarde de locuitori până la sfârşitul acestui secol.

Potrivit ONU, până în anul 2025, India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, devansând China, urmând să atingă în acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.

În acel raport, experţii avertizează asupra provocărilor cu care se confruntă omenirea. Pentru ţările cele mai sărace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de muncă "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piaţa forţei de muncă, fără a mai lua în calcul încălzirea globală, seceta şi dezvoltarea necontrolată a megalopolisurilor.

Japonia, ca şi alte state bogate, va trebui să facă faţă procesului de îmbătrânire a populaţiei. În Europa de nord, numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani nu a încetat să crească în ultimii 20 de ani, iar populaţia din aceste ţări are o speranţă de viaţă de 80 de ani, comparativ cu speranţa de viaţă de 54 de ani din ţările Africii subsahariene.

Numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane în 1980, a ajuns astăzi la 893 de milioane şi va fi de 2,4 miliarde în anul 2050, potrivit UNFPA.

"Aici este vorba de un succes mondial, dar îmbătrânirea populaţiei aduce cu sine noi provocări pentru societate, care au legătură cu creşterea economică, cu îngrijirile medicale şi cu asigurarea securităţii persoanelor în vârstă", subliniează ONU.

În regiunile cel mai dezvoltate, un locuitor din patru are în prezent o vârstă de peste 60 de ani. Până în 2050, această proporţie va creşte la unu din trei (33,3%).

UNFPA a semnalat faptul că numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi a scăzut, trecând de la 1,8 miliarde în 1990 la 1,4 miliarde în 2005. Şi procentul persoanelor care suferă din cauza foametei a scăzut după 1990, însă, în cifre absolute, numărul lor a crescut de la 815 milioane în 1990 la 925 milioane în 2011.

Inegalităţile sociale continuă să crească. În 1960, oamenii bogaţi care reprezintă 20% din totalul populaţiei mondiale deţineau 70% din totalul veniturilor. În 2005, ei aveau 77% din avuţiile mondiale.

În opinia secretarului general al ONU, bebeluşul cu numărul 7.000.000.000, indiferent de ţara lui natală, "se va naşte într-o lume a contradicţiilor: o abundenţă de hrană, dar în continuare, în zilele noastre, un miliard de oameni merg seara la culcare cu foamea în stomac", a declarat Ban Ki-moon într-un interviu acordat revistei Time.

În schimb, Biroul american pentru recensământul populaţiei, estimează că pragul istoric de 7 miliarde de locuitori va fi atins abia pe 12 martie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici