Benone Sinulescu cere taxă Primăriei Buzău pentru folosirea cântecului "Cât e Siriul de Mare"

Artistul Benone Sinulescu şi autorităţile din Buzău sunt în conflict după ce cântăreţul a cerut o taxă pentru folosirea melodiei "Cât e Siriul de mare", care se aude la ceasul din Primăria oraşului, autorităţile spunând, la rândul lor, că nu îl înţeleg pe artist, care "e supărat pe tot Buzăul".

734 afișări
Imaginea articolului Benone Sinulescu cere taxă Primăriei Buzău pentru folosirea cântecului "Cât e Siriul de Mare"

Benone Sinulescu cere taxă Primăriei Buzău pentru folosirea unui cântec (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Potrivit viceprimarului oraşului Buzău, Fănică Bârlă, în urmă cu câteva zile, în urma unei reclamaţii, Uniunea Compozitorilor din România a trimis o adresă prin care municipalităţii buzoiene i se cere să achite o taxă lunară de 500 de lei pentru melodia "Cât e Siriul de Mare", care se aude, la oră fixă, la ceasul din Primăria oraşului Buzău, acesta fiind cântecul care l-a consacrat pe Benone Sinulescu, originar din Buzău.

Viceprimarului Buzăului a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX că va analiza situaţia şi că în funcţie de rezultate va decide dacă primăria va achita această taxă sau va renunţa la cântecul care se aude în centrul oraşului de câţiva ani atunci când este oră fixă.

"Am întrebat la Uniunea Compozitorilor ce este cu această adresă, ne-au spus că este vorba despre o sesizare, de o reclamaţie şi de aceea ei s-au sesizat. Trebuie să luăm o decizie, să vedem dacă domnul Sinulescu are drept de exclusivitate pe această melodie instrumentală care se aude la ceasul din primărie, să vedem dacă dumnealui este compozitorul. Nu e un scandal, dar moral ne-am pus problema, pentru că noi l-am onorat, se aude cântecul dumnealui în centrul Buzăului. În plus, l-am făcut cetăţean de onoare. El e supărat pe tot Buzăul şi nu îl înţelegem. Spune să ne înţelegem. Noi nu ne înţelegem, sunt o instituţie a statului, trebuie să respectăm legea. Spune că nu mergem la spectacolele sale, însă noi am fost an de an. E adevărat că nu ne-am înghesuit pe scenă să-i pupăm mâna", a afirmat viceprimarul Fănică Bârlă.

Întrebat dacă se ia în calcul ca Primăria Buzău să-i retragă titlul de cetăţean de onoare lui Benone Sinulescu, viceprimarul oraşului a spus că nu se va ajunge până aici.

"Nu se pune problema să i se retragă titlul de cetăţean de onoare. Il lăsăm cu toată inima sau cu inima îndoită. Noi ne respectăm cetăţenii de onoare şi înţelegem că de la o vârstă unii oameni sunt mai sceptici", a adăugat viceprimarul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, artistul Benone Sinulescu a negat că el ar fi depus plângere la Uniunea Compozitorilor pentru perceperea unei taxe pentru melodia "Cât e Siriul de Mare", spunând însă că dacă primăria va da aceşti bani el îi va dona unei şcoli de nevăzători.

"Nu eu am făcut sesizarea. Nu sunt avid după bani. Dacă se vor câştiga voi cere să fie donaţi la Şcoala de Nevăzători din Buzău, pentru că m-au impresionat oamenii de acolo. Ei (reprezentanţii Primăriei -n.r.) spun că m-au făcut cetăţean de onoare şi că nu plătesc taxe şi impozite, dar eu nu am casă în Buzău şi nici la Siriu, acolo unde am casă, nu sunt scutit de taxe şi impozite. M-au făcut cetăţean de onoare la un bâlci, la Drăgaică, ca să scape de hârtia aia şi la presiunea publicului", a declarat Benone Sinulescu.

Artistul şi-a manifestat, totodată, nemulţumirea că edilii locali buzoieni nu participă la manifestările la care el este invitat şi la sărbătoarea de la Siriu: "Festivalul «Cât e Siriul de Mare» este unul care se respectă, care respectă afişul, nu se cântă porcărele. La acest spectacol unul nu a venit anul acesta, dar la Cislău, unde s-au bătut maneliştii anul acesta, toţi s-au dus. Ei spun că mi-au făcut cinste că este câtecul meu la primărie, însă ar fi trebuit să mă întrebe şi pe mine dacă îmi conviune orchestraţia. E cântecul pe care eu îl cânt de 55 de ani. Nu că nu aş fi fost de acord, dar să mă fi întrebat şi pe mine".

Artistul a adăugat că el iubeşte Buzăul, locul său natal, chiar dacă în acest moment are o neînţelegere cu autorităţile, care nu l-ar respecta îndeajuns.

"Oriune mă duc în lumea asta, lumea asociază Buzăul cu Benone Sinulescu. Eu iubesc Buzăul, indiferent de ce spun şefii. Ei azi sunt, mâine nu mai sunt, cântecele mele vor rămâne însă. De ei nu ştie mai nimeni, pe mine mă iubeşte o lume întreagă", a mai spus cântăreţul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici