Biden: România, aliat de nădejde, partener serios şi ferm

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, marţi, la Baza 90, că forţele americane au găsit în România aliaţi de nădejde, ţara noastră fiind ”un partener serios şi ferm din prima zi”.

476 afișări
Imaginea articolului Biden: România, aliat de nădejde, partener serios şi ferm

Biden: România, aliat de nădejde, partener serios şi ferm (Imagine: Stefan Ciocan/Arhiva Mediafax Foto)

"Este o onoare să am şansa de a vedea militarii lucrând împreună în cadrul acestui exerciţii comun Carpathian Spring. Ultima dată când v-am văzut lucrând împreună a fost în Afganistan. Este un mare beneficiu pentru ambele (ţări - n.r.) că suntem alături. Este o plăcere pentru mine să apreciez tot ce faceţi pentru ca oamenii să fie în siguranţă şi puternici în cadrul alianţei noastre. În ultimii 25 de ani am ajuns să cunosc şi să apreciez aceaestă ţară minunată. Am fost aici de multe ori, m-am întâlnit cu aproape toţi liderii voştri, v-am urmărit în drumul vostru de la tiranie către libertate şi am fost un susţinător al aderării României la NATO pe vremea când eram senator SUA", a declarat Joe Biden, la Baza militară 90, în faţa a numeroşi soldaţi americani şi români care iau parte la exerciţiul Carpathian Spring.

Biden a subliniat că a înţeles pe deplin curajul moral şi fizic al românilor, după ce militarii americani i-au spus că "soldaţii români sunt luptători, sunt capabili şi viteji".

"Suntem mândri să fim împreună", a spus Biden referindu-se la militarii români care se află în teatrele de operaţiuni alături de forţele americane.

"Mulţumesc bărbaţilor şi femeilor în uniformă şi familiilor dumneavoastră", a continuat vicepreşedintele SUA.

"Mai întâi de toate sunt aici să mulţumesc bărbaţilor şi femeilor din România care sunt la datorie pentru ca noi să fim în siguranţă, familiilor care îi aşteaptă acasă", a spus Biden, precizând că el şi soţia sa înţeleg acest lucru deoarece mulţi ani fiul lor a fost în Irak.

El a amintit de cei 26 de soldaţi români care şi-au dat viaţa în Afganistan şi Irak, precum şi de cei 143 de români răniţi. "Le datorăm recunoştinţă", a continuat Biden.

Vicepreşedintele SUA a menţionat apoi că Statele Unite au găsit în România un aliat de nădejde.

"În România forţele americane au găsit aliaţi de nădejde. Este un parteneriat serios şi ferm din prima zi" după aderarea la NATO, a afirmat Biden.

"Sunt mulţumit că veţi continua să sprijiniţi misiunea post-2014 din Afganistan", a mai spus Joe Biden, care a amintit şi de contribuţia bazei Mihail Kogălniceanu în cadrul operaţiunilor din Afganistan, de flota de avioane F-16 pe care o va avea România, precum şi de faptul că "România acţionează pentru a creşte bugetul penttru apărare până la 2% din PIB, aşa cum toate statele aliate ar trebui (să facă)".

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns, marţi după-amiază, la Bucureşti, la bordul Air Force 2, împreună cu soţia sa, pentru o vizită oficială de două zile, în care se va întâlni cu preşedintele Băsescu, cu premierul Ponta şi cu societatea civilă, tema centrală fiind situaţia regională.

Imediat după aterizare, Joe Biden a mers la Baza 90 Otopeni, unde le-a vorbit militarilor români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici