Bihor: Cisternă încărcată cu acetonă, răsturnată pe DN 79. Traficul a fost deviat din cauza pericolului de explozie

O cisternă încărcată cu acetonă s-a răsturnat, miercuri seară, în apropierea localităţii bihorene Leş, traficul pe DN 79 fiind deviat întrucât există pericol de explozie sau intoxicaţie, iar echipele de intervenţie au delimitat un perimetru de siguranţă, pe o rază de circa 300 de metri.

323 afișări
Imaginea articolului Bihor: Cisternă încărcată cu acetonă, răsturnată pe DN 79. Traficul a fost deviat din cauza pericolului de explozie

Bihor: Cisternă încărcată cu acetonă, răsturnată pe DN 79. Traficul a fost deviat din cauza pericolului de explozie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

UPDATE Circulaţia pe DN 79 rămâne blocată până joi dimineaţă, când cisterna răsturnată va fi repusă pe roţi

Circulaţia pe DN 79, lângă localitatea bihoreană Leş, întreruptă, miercuri seară, după răsturnarea unei cisterne încărcate cu acetat de vinil, va fi reluată, cel mai probabil, joi dimineaţă, când autovehiculul va fi repus pe roţi, pompierii oprind sursele de curent şi interzicând fumatul în zonă.

După primele verificări, constatând că există doar mici scurgeri de substanţă prin capacele de vizitare a cisternei, pompierii au exclus pericolul producerii unei explozii, deşi iniţial autorităţile anunţaseră că există acest risc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Autocisterna transporta acetat de vinil, substanţă cu caracteristici inflamabile. Sunt mici scurgeri prin capacele de vizitare a cisternei, însă nu există pericol iminent de explozie”, a declarat şeful ISU Crişana, generalul de brigadă Ioan Baş, care coordonează acţiunea împreună cu prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop.

Potrivit lui Baş, autocisterna a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat cu roţile în sus în şanţul de pe partea dreaptă a sensului de mers, iar în urma impactului capul tractor a fost dislocat de la cisternă, fiind aruncat, tot în şanţ, la o distanţă de circa şase metri.

După producerea accidentului şi răsturnarea cisternei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a creat un perimetru de siguranţă de 300 de metri în fiecare direcţie şi a eliminat toate sursele de curent, interzicând, totdată, fumatul în zona respectiv.

“Au fost dislocate bornele de la acumulatori, au fost opriţi toţi consumatorii electrici şi s-a interzis fumatul”, a precizat Baş.

Potrivit unor martori, accidentul s-a petrecut în apropierea unei insule de calmare a traficului, după ce, pe fondul ninsorii şi al carosabilului umed, maşina a intrat în balans la frânare, s-a lovit de insuliţa de pe mijlocul şoselei şi apoi s-a răsturnat.

TIR-ul al cărui şofer nu a fost rănit în urma accidentului era înmatriculat în Slovacia, venea din Polonia se îndrepta cu transportul de acetat de vinil spre o fabrică din Râşnov.

Circulaţia rutieră în zona producerii accidentului a fost deviată pe DJ 792 A şi pe DJ 797.

"Cel mai important este că nu sunt victime, nu este pusă în pericol viaţa oamenilor. Acum se pot lua măsurile necesare pentru repunerea cisternei pe roţi", a declarat, la faţa locului, prefectul Claudiu Pop.

Potrivit prefectului, insulele de calmare a traficului din zonă “sunt o pacoste”.

“Din păcate, din cauza lor am avut nenumărate accidente, chiar şi mortale. Eu am luat legătura cu directorul CNADNR Cluj şi am transmis memorii şi ministrului Dan Şova referitor la aceste insuliţe care nu respectă normele de siguranţă", a mai spus prefectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici