Bilanţul inundaţiilor: Numărul persoanelor evacuate a scăzut la circa 7.600

Numărul persoanelor evacuate din cauza inundaţiilor a scăzut la 7.664, după ce locuitorii din judeţele Neamţ şi Bacău s-au întors la casele lor, cea mai mare parte a celor evacuaţi fiind în Iaşi, a anunţat miercuri după-amiază, secretarul de stat din MIRA Victor Paul Dobre.

19 afișări
Imaginea articolului Bilanţul inundaţiilor: Numărul persoanelor evacuate a scăzut la circa 7.600

Bilanţul inundaţiilor: Numărul persoanelor evacuate a scăzut la circa 7.600 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit secretarului de stat, numărul localităţilor afectate de inundaţii, din întreaga ţară, a ajuns la 156. De asemenea, numărul persoanelor decedate a rămas cinci, în momentul de faţă fiind distruse 245 de locuinţe, alte 123 fiind în prag de prăbuşire şi 4.585, inundate.

Totodată, până miercuri după-amiază apa inundase 9.463 de gospodării, peste 40.100 de hectare de teren agricol şi 4.512 hectare de păşuni şi fâneţe.

Dobre a precizat că se lucrează cu peste 2.000 de oameni. din care peste 1.500 de angajaţi ai MIRA. El a mai arătat că este vorba de două tipuri de acţiuni, în funcţie de locul unde se defăşoară acestea. Astfel, acolo unde apele s-au retras, s-a început evacuarea apei din locuinţele inundate şi s-a trecut la vaccinarea populaţiei şi la colectarea animalelor moarte. De asemenea, în localităţile aflate în aval de barajul de la Stânca-Costeşti, pe malul Prutului, se desfăşoară acţiuni de supraînălţare şi consolidare a digurilor.

Secretarul de stat a adăugat că s-a continuat distribuirea către populaţie a produselor de primă necesitate, fiind astfel împărţiţi peste 400.000 de litri de apă minerală, 35 de tone de pâine, 28 de tone de pate, 38 de tone de conserve de carne, 44,5 tone de mălai, 13,5 tone de făină.

Ultimele evacuări au avut loc marţi, în judeţele Iaşi şi Neamţ, iar miercuri nu a mai fost evacuată nicio persoană din zonele afectate de inundaţii, a mai spus Dobre. Acesta a precizat şi că nu s-au efectuat evacuări în "cea de-a doua incintă" de lângă barajul de la Stânca-Costeşti, în judeţele Vaslui şi Galaţi fiind monitorizat debitul Prutului şi efectuându-se de operaţiuni de înălţare a digurilor.

"După cum ştim, Prutul este un râu «leneş», astfel încât propagarea unei eventuale viituri durează", a spus secretarul de stat în încheierea prezentării bilanţului provizoriu al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

Hidrologii au prelungit, miercuri, avertizarea cod roşu de inundaţii pentru râul Prut până joi la prânz, pentru sectorul cuprins între Rădăuţi-Prut şi Trifeşti-Sculeni, judeţele vizate fiind Botoşani şi Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici