Biserica Sfântului Nicolae de la Demre aşteaptă vizitatori

Au fost finalizate cu succes lucrările de restaurare a Bisericii Sfântului Nicolae, unul dintre cele mai importante lăcaşuri sfinte din lumea creştină şi care se află în cartierul Demre din Antalya. Biserica a fost construită în numele Sfântului Nicolae cunoscut pentru că şi-a dedicat viaţa pentru a face bine şi pentru că şi-a împărţit averea cu cei săraci.

367 afișări
Imaginea articolului Biserica Sfântului Nicolae de la Demre aşteaptă vizitatori

Biserica Sfântului Nicolae de la Demre aşteaptă vizitatori

Mehmet Nuri Ersoi, minstrul Culturii şi Turismului din Turcia a avut un cuvânt de deschidere: „După finalizarea lucrărilor de restaurare şi amenajare peisagistică, astăzi redeschidem Biserica Sfântul Nicoale. Această biserică, una dintre cele mai remarcabile lucrări ale artei romane răsăritene prin arhitectura şi cu decoraţiunile sale, are o mare valoare pentru lumea creştină. Sfântul Nicolae este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai respectaţi lideri ai creştinismului. Putem înţelege acest lucru pentru că tradiţia lui Moş Crăciun, care s-a răspândit în toată lumea creştină din ţările nord-europene, se bazează pe celebrul Sfânt Nicolae. Noi am efectuat lucrările de restaurare cu atenţie la aceste informaţii cu caracter religios şi istoric. În acest fel, Biserica Sfântul Nicolae va continua să-şi găzduiască vizitatorii în anii următori.”

Sfântul Nicolae şi-a petrecut viaţa la Demre...

Sfântul Nicolae este cunoscut astăzi ca un aliat al lui Moş Crăciun şi este un simbol internaţional al Crăciunului. Istoria spune că Sfântul Nicolae s-a născut la Patara, o regiune antică din Antalya şi şi-a petrecut viaţa în cartierul Demre. A fost fiul unul negustor de grâu bogat însă punctul de cotitură al vieţii sale a fost atunci când el a devenit episcop la Myra, locaţie amplasată la graniţele cartierului. În acea perioadă Myra era capitala statului lician iar episcopul care slujea acolo era considerat cea de-a doua autoritate. Sfântul Nicolae a fost apreciat pentru că i-a ajutat pe cei aflaţi la nevoie şi este recunoscut pentru minunile pe care le-a făcut. El este cunoscut şi ca „Sfântul Minunilor”. S-a stins în biserica Myra în care a slujit ca episcop iar după moartea sa de pe 6 decembrie 365 d. Hr. Locuitorii din Myra au construit un monument şi ulterior o bazilică pe pereţii căreia sunt ilustrate minunile despre care se crede şi în ziua de azi că au fost săvârşite de Sfântul Nicolae. În timp, bazilica respectivă a fost avariată din cauza cutremurelor şi a raidurilor din oraş însă a fost re-construită sub înfăţişarea unei biserici cu o cupolă în secolul al IX-lea.

Biserica este pe lista indicativă a patrimoniului mondial UNESCO

Cea mai extinsă reparaţie/recondiţionare a bisericii a fost efectuată în anul 1042 la ordinele împăratului bizantin Constantin al IX-lea şi ale soţiei sale Zoe. Biserica Sfântului Nicolae de la Demre este o lucrare esenţială care a marcat istoria artei bizantine cu adăugirile făcute în secolul al XI-lea şi este printre cele mai proeminente exemple ale perioadei bizantine prin stilul şi prin decoraţiunile sale arhitecturale. Biserica a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 2000 şi este vizitată anual de turişti locali şi străini. Biserica este importantă nu doar prin faptul că este un centru istoric sau religios ci pentru că este o destinaţie sfântă cheie prin care trec pelerinii care merg la Ierusalim fiind amplasată pe traseul Mediteranei. Există şi un sarcofag roman decorat cu solzi de peşte şi frunze de acant, despre care se crede că îl conservă pe Moş Crăciun. Totodată, oasele despre care se crede că ar aparţine Sfântului Nicolae sunt expuse la Muzeul din Antalya.

Istoria a reînviat la Demre

Biserica Sfântului Nicoale îi întâmpină cu braţele deschise pe vizitatori, asta după ce lucrările de restaurare şi amenajare întreprinse de Ministerul Culturii şi Turismului au fost finalizate cu succes. În cadrul lucrărilor efectuate în biserică au fost îndepărtate acoperişurile vechi fiind înlocuite cu altele noi care au rol protectiv. Totodată au fost efectuate şi lucrări de conservare şi reparaţie atât la interior cât şi la exterior (de la pereţi până la cupolă, bolţi sau podele). Spaţiul galeriei de la etajul al 2-lea al bisericii a fost inclus în traseul vizitatorilor iar acolo sunt conservate lucrări, documente şi picturi originale murale sau mozaicuri. Au fost făcute şi amenajări pentru persoanele cu nevoi speciale şi au fost construite sisteme de canalizare pentru evacuarea apei. Biserica se află la cinci metri sub oraş şi la un metru sub nivelul mării. Ea a fost consolidată pentru a rezista la ploi sau în cazul în care apele subterane îşi schimbă cursul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici