Bistriţa: 25 de vaci din Irlanda, cadou de Moş Nicolae pentru familii de romi din comuna Dumitriţa - FOTO

Un număr de 25 de familii de romi din comuna bistriţeană Dumitriţa au primit în dar, vineri, de Moş Nicolae, câte o vacă din rasa Holstein Friza de la Fundaţia Heifer România, localnicii luându-şi angajamentul că vor dărui prima viţică fătată altei familii nevoiaşe.

430 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: 25 de vaci din Irlanda, cadou de Moş Nicolae pentru familii de romi din comuna Dumitriţa - FOTO

Bistriţa: 25 de vaci din Irlanda, cadou de Moş Nicolae pentru familii de romi din comuna Dumitriţa (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

Înainte să fie distribuite oamenilor, pe bază de tragere la sorţi, animalele au aşteptat într-un ţarc în faţa Primăriei Dumitriţa, iar în jurul lor au roit femei, bărbaţi, copii, oameni de toate vârstele care nu mai puteau de bucurie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sunt foarte bucuroasă. Mă bucur de văcuţă. Noi suntem şase persoane, avem copii care i-au pus deja nume. I-au zis Joiana. Au spus că îi vor da fân, apă, se vor scula de dimineaţă şi vor îngriji văcuţa", a declarat Livia Cocoş, una dintre beneficiare.

"Cine nu s-ar bucura? Am o familie numeroasă, cinci copii, şi le mulţumesc oamenilor acestora, de bine, că ne-au dăruit câte un animal. La rândul nostru, sperăm să fim în stare să dăm şi noi la alţii. Văcuţa e importantă pentru noi. De multe ori, cu banii în mână, nu-ţi dă nimeni un litru de lapte. Am şi copii de trei ani, şi mai mărişori şi avem nevoie de lapte. Avem grajd, avem nutreţ, mai avem doi cai, porci, vacă nu am avut. Am avut acum 2-3 ani, dar a trebuit să o vindem. Pe asta nu o vom vinde sub nicio formă. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi oamenilor acestora de suflet şi le mulţumit că ne-au putut ajuta. Ne-au făcut sărbătorile foarte frumoase", a spus şi Vili Ţuţura, un bărbat dintr-o familie cu cinci copii.

O femeie care a adus pe lume 12 copii, Ioana Fodor, s-a declarat de-a dreptul încântată de darul primit.

"Am 12 copii. Cel mai mare are 25 de ani, iar cel mic 2 ani. Ne descurcăm bine, mulţumim lui Dumnezeu. Mai avem o vacă, mai avem şi un cal, gospodărie. Cu ajutorul lui Dumnezeu le facem toate. O să avem grijă de văcuţă, cum să nu? Ştim că trebuie să dăm o viţică altora, dar o dăm, cum să nu? Să se bucure şi alţii. Te bucuri când primeşti, dar şi când dai".

O altă femeie, Rafila Căluşeri, a spus că văcuţa este cel mai frumos dar pe care l-a primit vreodată de Moş Nicoale.

"Noi vom avea grijă de văcuţă ca de un copil. Dacă ai grijă de animal, îţi dă lapte. Eu vreau să dau viţica pe care o va făta juninca, dar atât vreau, la cine o dau să nu-şi bată joc de ea, să aibă grijă de ea ca de un copil. Decât să-şi bată joc de ea, să puie bota pe ea, mai bine să nu o ia. Să o lase la cel ce o îngrijeşte. Şi oamenii aceştia care ne-au dat văcuţa ne-au făcut poză acasă. Sunt bucuroşi că a ajuns la o familie bună, nu la o familie la care nu-i pasă. Omul se vede după cum îi arată casa şi după cum stau hainele pe el. De grajd nici nu mai zic. În grajd trebuie să faci curat. Mie nu-mi place să văd vaca cu balegă. Eu îi spăl coada. Ne bucurăm de văcuţele astea. Mai mare bucurie de Moş Nicolae nu am avut de când sunt pe pământ", a spus femeia.

Coordonatorul departamentului de comunicare şi relaţii publice de la Heifer România, Laura Manciu, a declarat că fundaţia a derulat 63 de proiecte în România, Republica Moldova şi Bulgaria.

"Oamenii de aici, din Dumitriţa, au fost entuziasmaţi de la început, dar sceptici totodată fiindcă nu au putut înţelege că le dăruim ceva în mod gratuit. Ne-au dat sute de telefoane să ne întrebe dacă nu le luăm cumva laptele, dacă nu le cerem bani înapoi. Acum sper că au înţeles care e ideea: va trebui fiecare să paseze mai departe primul produs femelă – e o condiţie contractuală. Aşa se multiplică investiţia şi se creează un pol de rasă pură în această comunitate, Dumitriţa", a spus ea.

Întrebată dacă nu există riscul ca romii să vândă animalele, ea a spus: "La nivel de proiecte, rata eşecului e foarte mică, dar la nivel de familii se mai întâmplă să vândă animalele. Aş fi ipocrită să vă spun că e 100% succes. Proiectul e însă monitorizat de noi. Cel puţin o dată pe lună un reprezentant Heifer va fi în comunitate. La trei luni, facem instruiri. Vom aduce şi material seminal ca să populăm zona cu această rasă, Holstein Friza".

Totodată, ea a precizat că vacile provin de la fermieri irlandezi care doresc să susţină alţi fermieri să ajungă la un standard mai bun şi să-şi creeze o viziune.

"Evaluăm la 7.000 de lei costul unei văcuţe. Ele au venit patru zile pe drum, au fost cazate în hoteluri de animale, plasate în fermă de carantină. Cu toate costurile, o văcuţă ajunge la 7.000 de lei", a declarat Manciu.

Primarul din Dumitriţa, Vasile Moga, a declarat că şi administraţia locală va monitoriza derularea proiectului.

"Azi chiar a venit Moş Nicolae la Dumitriţa. Cele 25 de juninci de rasă ajung la tot atâtea familii nevoiaşe. E un gest frumos, de ajutorare. Le asigură posibilitatea să-şi creeze un venit pentru familie. E un lucru bun, fiindcă nu îi faci omului un dar şi ai plecat. Îi dai omului undiţa şi îl înveţi să prindă peştele. Noi nu ne-am implicat în selectarea familiilor. Dânşii (de la fundaţie – n.r.) au avut criterii de selecţie. Au ales familii cu copii mici care au nevoie de animal, familii care au experienţă în creşterea animalelor şi care, printr-o situaţie nefericită, au rămas fără animale. Au fost alese familiile care au posibilitatea să le întreţină. Nu putem da o fiinţă unor familii care nu au avut niciodată un animal în bătătură. Eu cred că nu există riscul să vândă animalele. Va fi o supraveghere din partea noastră, dar şi a fundaţiei. Vom fi atenţi ca darul să se facă dar iarăşi. Ei vor trebui să dea prima viţică altei familii nevoiaşe. Se va încuraja spiritul de întrajutorare", aspus Moga.

În comuna Dumitriţa, sunt peste 1.200 de romi, circa 40% din populaţia comunei.

În cadrul celui mai nou program dezvoltat de Heifer România, peste 100 de familii rome vor intra în posesia mai multor juninci din rasa Holstein Friza.

Primii 25 de beneficiari ai programului sunt romii din comuna Dumitriţa, judeţul Bistriţa. Programul urmăreşte încurajarea familiilor de romi cu experienţă în creşterea animalelor în vederea creării unei afaceri profitabile prin producţia de lapte de bună calitate. Proiectul presupune o investiţie de 1,4 milioane dolari şi se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani, urmând a se extinde şi în alte judeţe.

În total, 120 de familii vor intra în posesia de animale de rasă prin intermediul acestui program, al cărui scop este să încurajeze familiile de romi cu experienţă în creşterea animalelor să se asocieze şi să continue să-şi dezvolte micile ferme pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile prin producţia de lapte de bună calitate. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, "Passing on the gift - Dar din dar".

"Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute altor familii din comunitate. În acest fel, darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte. Prin stimularea zootehniei se va mări cantitatea de lapte de calitate europeana produsă şi vor creşte veniturile familiilor din comunităţile asistate. De asemenea, prin implementarea acestui proiect, se are în vedere şi ameliorarea genetică a rasei Holstein Friza prin punerea la dispoziţia operatorilor de însămînţări artificiale din zona Bistriţei, în mod gratuit, a 28.000 doze de material seminal provenind de la tauri de mare valoare din Irlanda", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Fundaţia Heifer România, parte a Heifer International, oferă asistenţă comunităţilor nevoiaşe şi grupurilor dezavantajate pentru a le îmbunătăţi standardele de viaţă, veniturile şi alimentaţia.

Heifer România promovează dezvoltarea comunitară durabilă prin distribuirea de animale, instruiri şi asistenţă tehnică pentru a ajuta comunităţile să dobândească siguranţă în ceea ce priveşte hrana, veniturile si protectia mediului inconjurator.

Organizaţia dezvoltă proiecte cu animale, microcredite si însămânţări artificiale pe întreg teritoriul României, Moldovei şi Bulgariei. Diversitatea proiectelor include beneficiari de diferite etnii şi culturi, împreună cu o mare varietate de animale. Heifer România a dezvoltat până în prezent 63 de proiecte în trei ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici