Bistriţa-Năsăud: Peste 20 de localităţi în carantină din cauza rabiei

Un număr de 24 de localităţi din Bistriţa-Năsăud sunt în carantină de gradul al treilea din cauza rabiei, un record al ultimului deceniu, ceea ce înseamnă că localnicilor li se interzice să scoată din perimetrul în carantină animalele cu risc de transmitere a bolii.

708 afișări
Imaginea articolului Bistriţa-Năsăud: Peste 20 de localităţi în carantină din cauza rabiei

Bistriţa-Năsăud: Peste 20 de localităţi în carantină din cauza rabiei (Imagine: Mediafax Foto)

Medicul Ioan Bogolin, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, a informat, luni, că, în 90 la sută dintre cazuri, vulpile au fost cele care au dus boala în zonele respective, însă au fost cazuri de turbare şi la lupi, pisici şi câini.

Potrivit sursei citate, numărul mare de cazuri de rabie se datorează în primul rând creşterii numerice a animalelor din această specie, care nu mai sunt împuşcate de vânători fiindcă a scăzut simţitor cererea de blănuri naturale.

Ultimul caz de rabie s-a înregistrat la Măgura Ilvei, animalul bolnav fiind o pisică ce a intrat în podul casei unui localnic să mănânce din şunca pusă la afumat. Bărbatul a încercat să o prindă, moment în care a fost muşcat de animal care, în urma analizelor, s-a dovedit a fi turbat. La fel ca şi în celelalte localităţi aflate în carantină, au fost vaccinate animalele (câini, pisici, oi, vaci şi cai) din gospodăria respectivă, dar şi din cele învecinate.

În localităţile Sângeorzu Nou şi Sânmihaiu de Câmpie s-au înregistrat focare de rabie cauzate de două vulpi. Printre localităţile aflate în carantină se numără şi Bistriţa, unde a fost identificat un câine turbat.

Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile locale au cumpărat de la DSVSA peste 3.500 de vaccinuri, sub formă de crochete din peşte pentru vulpi, pe care le-au împrăştiat pe fondurile de vânătoare.

"Avem cele mai multe cazuri de rabie din ultimul deceniu şi cele mai multe localităţi în carantină", a declarat Ioan Bogolin, precizând că sunt sate în carantină din toate zonele judeţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici