Blaga:Aeroporturile din Sibiu şi Cluj îndeplinesc condiţiile Schengen, ar trebui să ceară autorizare

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, la Păltiniş, că aeroporturile din Sibiu şi Cluj îndeplinesc condiţiile impuse de integrarea în Spaţiul Schengen şi le-a recomandat autorităţilor să ceară autorizare pentru efectuarea de transporturi extra Schengen.

11 afișări
Imaginea articolului Blaga:Aeroporturile din Sibiu şi Cluj îndeplinesc condiţiile Schengen, ar trebui să ceară autorizare

Blaga:Aeroporturile din Sibiu şi Cluj îndeplinesc condiţiile Schengen, ar trebui să ceară autorizare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută la Păltiniş, în judeţul Sibiu, după întâlnirea pe care ministrul Blaga a avut-o cu toţi prefecţii şi subprefecţii din ţară, cărora le-a vorbit despre importanţa integrării în Spaţiul Schengen.

Blaga le-a prezentat prefecţilor planul de măsuri pentru integrare şi le-a vorbit despre aspectele care mai trebuie rezolvate în următorul an.

"Prioritatea zero a ministerului este integrarea României în Spaţiul Shengen la 27 martie anul viitor. Asta înseamnă că va trebui să îndeplinim şi primele două promisiuni din programul de guvernare, respectiv securitatea cetăţeanului şi o recâştigare a încrederii în instituţiile noastre. De fapt, o parte a instituţiilor noastre, pentru că unele au peste 80 la sută încrederea cetăţenilor, dacă mă gândesc la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau Jandarmerie", a declarat, într-o conferinţă de presă, Vasile Blaga.

El a afirmat că, odată cu integrarea în Spaţiul Schengen, autorităţile vor trebui să asigure securitatea pentru un număr mult mai mare de oameni şi vor trebui să fie pregătite.

"Începând cu 27 martie anul viitor, va trebui să asigurăm securitatea pe teritoriul nostru pentru 500 de milioane de cetăţeni, nu numai pentru cei 22 de milioane din ţară. Le-am atras atenţia prefecţilor despre viitoarea frontieră externă şi mă gândesc la judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Constanţa, Galagaţi, o parte din Timiş, care mai au probleme de rezolvat cu frontierele. Am avut cinci misiuni de monitorizare, pe colaborare poliţienească, pe politica de vize, pe frontiere maritime şi frontiere aeriene, unde nu avem probleme. De exemplu, pentru securitatea la Marea Neagră suntem daţi ca stat-model, dar pe securitatea aeriană va trebui să terminăm cele două terminale din Timişoara şi Bucureşti", a spus Blaga.

Potrivit acestuia, cele două aeroporturi sunt singurele care au cerut, până în prezent, autorizare pentru transporturi extra Schengen, deşi ar mai fi şi aeroporturile din Sibiu şi Cluj care corespund cerinţelor.

"Deocamdată acestea sunt cele două platforme pe care România le-a cerut pentru zboruri extra Schengen şi sper ca autorităţile din Sibiu şi Cluj, care deja îndeplinesc condiţiile Schengen, să ceară certificare, pentru că altfel toate zborurile în afara spaţiului vor putea fi făcute doar de pe Otopeni şi Timişoara", a explicat Blaga.

Ministrul Vasile Blaga a participat, sâmbătă, la Păltiniş, la o întrunire cu prefecţii şi subprefecţii din ţară cu care a discutat despre probleme administrative, despre descentralizare, dar şi chestiuni curente ale instituţiilor aflate în subordinea MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici