Blaga: Obiectivul strategic e intrarea în Spaţiul Schengen în 27 martie

Vasile Blaga a spus, marţi, în timpul audierii sale în comisiile parlamentare, că, în ceea ce priveşte ordinea publică, obiectivul strategic al României este intrarea în Spaţiul Schengen în 27 martie, atunci când se schimbă ora, şi că acesta a fost înţelegerea pe care a avut-o cu partea bulgară.

28 afișări
Imaginea articolului Blaga: Obiectivul strategic e intrarea în Spaţiul Schengen în 27 martie

Blaga: Obiectivul strategic e intrarea în Spaţiul Schengen în 27 martie (Imagine din arhivă; Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Ministrul nominalizat pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a arătat că speră ca România să atingă acest obiectiv, deşi mai are multe de recuperat.

El a adăugat că România a fost prima ţară din Europa care a avut un sistem integrat de pază a frontierelor externe ale UE.

"Nu văd lucruri de nerecuperat. În domeniul maritim nu avem probleme, sunt unele probleme cu aeroporturile şi mai pot exista probleme la Ministerul de Interne cu paşapoarte biometrice", a arătat Blaga.

Referitor la ordinea publică, Blaga a precizat că obiective importante sunt creşterea siguranţei şi protecţia cetăţeanului, prevenirea criminalităţii şi, în ultimă instanţă, aplicarea legii în caz de infracţiune.

De asemenea, Blaga a mai spus că ar vrea să reevalueze distribuţia forţelor din MAI punând accent pe lucru în echipe mixte, transferarea unor poliţişti de frontieră în poliţia naţională şi pe transferarea unui număr mai mare de jandarmi din domeniul pazei în cel al asigurării ordinii publice.

Blaga a mai spus că trebuie acordată o atenţie crescută infracţiunilor comise de români în străinătate. El a amintit că, în 2006, exista un singur serviciu în minister care se ocupa de aceste infracţiuni. În prezent există o direcţie la nivel de MAI, dar aceasta trebuie dezvoltată, a adăugat Blaga.

Acesta a arătat că numărul de infracţiuni săvârşite în străinătate a crescut şi că există nouă state în care sunt concentrate 90% din infracţiunile comise de români în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici