BNS: Nu s-a discutat despre îngheţarea salariilor

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marţi, la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor, că nu s-a discutat despre o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, ci despre o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 5%, cât reprezintă rata prognozată a inflaţiei.

15 afișări
Imaginea articolului BNS: Nu s-a discutat despre îngheţarea salariilor

BNS: Nu s-a discutat despre îngheţarea salariilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu am discutat nicio secundă despre îngheţarea salariilor. Nu ştiu de ce, dar în ultima perioadă de timp ni se aruncă, din când în când, pe masă nişte subiecte, în timp ce alţii poartă discuţiile serioase despre cum va arăta bugetul şi ce decizii vor fi luate în altă parte şi noi stăm şi dezbatem nişte mesaje care ni se transmit", a mai spus preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Dumitru Costin a precizat că nici până în prezent nu s-a discutat nicio secundă despre salarizare. "Singurul punct pe care l-am discutat este cel legat de salarizarea în sectorul public, cu menţiunea unei posibilităţi de creştere a fondului de salarii cu 5 la sută, inflaţia estimată pentru anul în curs", a explicat Costin.

Liderul BNS a menţionat că, în cadrul discuţiilor, partenerii sociali au cerut să existe un echilibru între măsurile sociale şi cele economice, respectiv 70 la sută pentru angajatori şi 30 la sută pentru protecţia lucrătorilor.

În ce priveşte pensiile, Costin a spus că, în cadrul discuţiilor, sindicatele au insistat pe menţinerea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut, cu condiţia ca aceste creşteri să fie alocate în etape.

El a explicat că în prima etapă ar urma să fie aplicată această corecţie a punctului de pensie către zona de pensii care au fost calculate iniţial pe Legea 19/2000, adică pensiile vechi stabilite prin prevederile acestui act normativ, mai puţin cei care s-au pensionat în ultima perioadă "pe nişte valori spectaculoase".

"Ţinta noastră o reprezintă pensiile mici", a precizat Costin.

 

Citeşte şi:

Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Hossu: Îngheţarea salariilor este imposibilă

Variantă de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 6% pentru educaţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici