BNS solicită PSD, dar şi celorlalte partide să nu se amestece în organizarea mitingului din 19 mai

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Partidului Social Democrat, dar şi celorlalte partide politice să nu se amestece în organizarea mitingului din 19 mai, precizând că acţiunea este doar a confederaţiilor sindicale.

14 afișări
Imaginea articolului BNS solicită PSD, dar şi celorlalte partide să nu se amestece în organizarea mitingului din 19 mai

BNS solicită PSD, dar şi celorlalte partide să nu se amestece în organizarea mitingului din 19 mai (Imagine: Cosmin Andrei/Arhiva Mediafax Foto)

BNS arată, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că apreciază susţinerea exprimată public de preşedintele PSD, Victor Ponta, însă preferă ca solidaritatea PSD să rămână doar la nivelul declaraţiilor.

"Având în vedere declaraţiile făcute astăzi, 17 mai 2010, de liderii Partidului Social Democrat, Blocul Naţional Sindical solicită PSD să nu se amestece în organizarea mitingului din data de 19 mai 2010. Mitingul este o acţiune a confederaţiilor sindicale iar Blocul Naţional Sindical nu doreşte niciun fel ingerinţe din partea structurilor politice, fie ele şi social-democrate", precizează sursa citată.

Reprezentanţii BNS consideră că politicienii trebuie să acţioneze din spaţiul public ce le este destinat, din Parlament şi din poziţiile pe care le deţin în administraţia publică centrală şi locală, nefiind necesară o susţinere din stradă.

"Mesajul este valabil şi pentru celelalte formaţiuni politice care se gândesc să folosească protestele lucrătorilor în scopuri electorale", mai precizează BNS.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că formaţiunea sa a decis, la nivelul conducerii, să îşi asume solidaritatea în ceea ce priveşte protestele programate pentru miercuri şi să îi sprijine pe toţi cei care doresc să participe la aceste acţiuni.

"Am decis, la nivelul conducerii, ca la protestele de miercuri să ne declarăm solidaritatea, să spijinim ca toţi cei care doresc să protesteze să poată participa", a spus Ponta, care a precizat că PSD se opune şi descurajează manifestările violente.

Ponta a arătat că dreptul oamenilor de a protesta faţă de măsuri nedrepte trebuie garantat, iar PSD va sprijini garantarea acestuia.

"Ne asumăm solidaritatea cu cei care vor protesta pe 19 mai. Asta am decis la nivel central, organizaţiile locale vor participa la organizarea acestor proteste", a spus Ponta.

Confederaţiile sindicale anunţă peste 60.000 de oameni în Piaţa Victoriei, miercuri, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern fiind aşteptaţi chiar şi mineri, pensionari şi cetăţeni ai Capitalei nemulţumiţi.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea, luni, un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală către FMI.

Consiliul Economic şi Social va trimite Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii. Cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există un aviz, favorabil sau nefavorabil.

Sindicatele vor începe "un război de uzură" cu Guvernul dacă acesta va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în forma actuală, vor declanşa greva generală şi vor cere demisia Executivului, a spus preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici