BOBOTEAZĂ 2018: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 150.000 de sticle de apă sfinţită

Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte pentru Bobotează 150.000 de sticle cu apă sfinţită, care vor fi împărţite apoi, pe stradă, locuitorilor Constanţei. La manifestările religioase sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi.

771 afișări
Imaginea articolului BOBOTEAZĂ 2018: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 150.000 de sticle de apă sfinţită

BOBOTEAZĂ 2018: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 150.000 de sticle de apă sfinţită

Înaltpreasfinţitul Teodosie a declarat, miercuri, într-o conferinţă susţinută la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului din Constanţa, că apa sfinţită urmează să fie îmbuteliată, cu sprijinul a câtorva zeci de angajaţi ai Arhiepiscopiei şi voluntari constănţeni, în 150.000 de PET-uri, pregătite pentru credincioşi.

”Anul acesta Boboteaza este fără ger (…) şi noi vrem ca această sărbătoare să o pregătim aşa cum se cuvine. Ne-am pregătit cu 150.000 de sticle de agheasmă, acum se etichetează şi, sigur, vineri de dimineaţă, în Ajunul Bobotezei, vom începe slujba imediat după ora cinci dimineaţa, ca la ora 7 să fim în pridvorul Catedralei să sfinţim butoaiele cu agheasmă. Anul acesta am adus, sunt pe drum încă, patru butoaie mai mari decât toate pe care le avem, ca să putem să sfinţim apa pentru o singură dată, pentru tot ce se va îmbutelia. Avem voluntari, care vin să ne ajute, sigur Armata, de asemenea, ne ajută în ziua de Ajun şi în ziua Bobotezei şi Jandarmeria”, a precizat IPS Teodosie.

De Bobotează, 6 ianuarie, la Catedrala Arhiepiscopală va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către ierarhul Tomisului, iar apoi clerul şi credincioşii vor porni într-o amplă procesiune spre Portul Tomis, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, cruci ce vor fi recuperate de tinerii curajoşi. Tot în cadrul slujbei de la Malul Mării, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din budanele de lemn aflate în care trase de boi şi măgari. Aceste care vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului, pentru a împărţi Agheasma Mare celor ca nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.

”Sigur că şi în anul acesta vom avea tradiţionalul mers cu carele cu butoaiele, care trase de boi şi de măgari, ca să sfinţim şi în ziua Bobotezei apa la malul mării, lângă Cazino. Acolo va fi crucea cu sticlele de agheasmă, pe care le vom duce pe 5 ianuarie, vineri, în Ajunul Bobotezei şi de unde vor primi credincioşii în ziua de Bobotează sticlele cu agheasmă pentru acasă. De asemenea carele cu boi vor duce agheasmă şi prin oraş”, a spus spus Arhiepiscopul Tomisului.

La manifestarea religioasă sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi.

Câteva sute de jandarmi din cadrul Grupării Mobile ”Tomis“ şi Inspectoratului Judeţean Constanţa vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică la ceremonia religioasă ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului. La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa. Totodată, echipaje de pompieri vor asigura măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe durata procesiunii organizate de la Catedrală spre Portul Tomis, iar în locul unde se va desfăşura procesiunea va fi şi un echipaj de paramedici pentru a acorda primul ajutor medical de urgenţă persoanelor cu afecţiuni medicale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici