Boc a inaugurat încă zece kilometri din Autostrada Transilvania. Şoferii vor face 10 minute de la Câmpia-Turzii la Turda - VIDEO - Mediafax

Video Boc a inaugurat încă zece kilometri din Autostrada Transilvania. Şoferii vor face 10 minute de la Câmpia-Turzii la Turda - VIDEO

Premierul Emil Boc a inaugurat sâmbătă încă zece kilometri ai Autostrăzii Transilvania (A3), între Turda şi Câmpia Turzii, după care s-a urcat la volanul unei maşini Dacia Duster pentru a testa tronsonul finalizat, alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

546 afişări

Boc a tăiat panglica alături de ministrul Transporturilor, AncaBoagiu, la intrarea pe A3 dinspre Câmpia-Turzii, şi a ascultatdetalii privind lucrarea din parte reprezentanţilorconstructorului.

"Astăzi, la Câmpia Turzii, finalizăm tronsonul de 54 dekilometri din Autostrada Transilvania. Aşa cum ne-am anagajat anultrecut şi anul acesta lucrările sunt finalizate la termen şikilometri de autostradă sunt daţi în funcţiune. Anul acesta vomfinaliza, pe lângă cei 12 kilometri de aici de la Cluj, dintronsonul de 54, cei 20 de kilometri de la Bucureşti, de la Chitilala Voluntari în regim de autostradă, şi cei 14 kilometri de laSibiu, care fac parte din Coridorul IV. Anul acesta avem finalizaţi46 de kilometri de autostradă", a spus Boc.

Boc a spus că, dacă s-ar fi reuşit construirea, dupăRevoluţie, a 60 de kilometri de autostrăzi, în fiecare an, înprezent am fi avut 1.200 de kilometri de autostrăzi la nivelnaţional.

Premierul a promis că pentru anul 2011 se vor căuta soluţiipentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania şi a spuscă datoria de 90 de milioane de euro către compania Bechtel va fiplătită începând de anul viitor.

"Bugetul este în pregătire. În acest sens căutăm soluţii definanţare în continuare a proiectului Bechtel şi sperăm să ajungemla o formă în care să continuăm proiectul în funcţie de resurselebugetare pe care le vom avea. Proiectul Bechtel merge mai departe.Datoriile vor fi plătite începând cu prima parte a anului viitor,pentru că întâi se execută lucrările şi apoi se plătesc", a spusBoc.

Premierul a precizat că prioritatea anului viitor în materie deautostrăzi va fi Coridorul IV care se va putea construi cu banieuropeni.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, la rândulsău, că în România se mai află în prezent în execuţie circa 240 dekilometri de autostrăzi, la care se adaugă alţi 288, pregătiţipentru sfârşitul lunii noiembrie.

"Valoarea totală a proiectelor este de 2,5 miliarde, la care seadaugă cofinanţări conform înţelegerilor pe care România le are castat european", a spus Boagiu.

Potrivit sursei citate, prioritatea Guvernului este atragerea a5,6 miliarde de euro din fonduri europene pentru lucrările deinfrastructură.

Boagiu a spus că sunt în pregătire tronsoanele Deva-Orăştie,Nădlac-Arad, Timişoara-Lugoj, Orăştie-Sibiu.

"Pe Timişoara-Lugoj facem contracte pe puncte, adică începemfinanţarea în exerciţiul financiar european 2007-2013 şi continuămîn exerciţiul financiar 2014-2020", a precizat Boagiu.

După inaugurare, Emil Boc s-a urcat la volanul uneimaşini Dacia Duster, alături de ministrul Transporturilor, AncaBoagiu, urmând astfel să testeze calitatea asfaltului.

Premierul Emil Boc a condus maşina pe tot tronsonul 2B de 52 dekilometri al A3 până la Gilău.

La inaugurare, au mai fost prezenţi ambasadorul SUA în România,Mark Gitenstein, ambasadorul Turciei Ayse Sinirioglu, subprefectulde Cluj Vasile Cozma, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, AlinTişe, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, parlamentariPDL, reprezentanţi ai constructorului, compania americană Bechtel,precum şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

În urma deschiderii porţiunii, durata parcurgeriidistanţei Câmpia-Turzii - Turda va fi redusă de la 45 de minute lazece minute.

Pe lângă cei zece kilometri inauguraţi sâmbătă au mai fostrealizaţi şi doi kilometri de bretele de legătură pentruautostradă.

În urmă cu un an, la 1 decembrie 2009, şeful Guvernului ainaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, petronsonul 2B Turda-Gilău, el parcurgând atunci traseul la volanulunei Dacii Logan.

Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungimetotală de 415 kilometri.

Directorul de comunicare al constructorului american Bechtel,Bogdan Sgârcitu, a declarat pentru MEDIAFAX, la sfârşitul luniioctombrie, că tronsonul Turda-Câmpia Turzii poate fi deschistraficului rutier începând cu luna noiembrie şi că lucrările arputea continua pe tronsonul 3C, în judeţul Bihor.

"Vom finaliza lucrările între Turda şi Câmpia Turzii, pe olungime de zece kilometri, astfel că această porţiune dinAutostrada Transilvania poate fi deschisă traficului rutierîncepând cu luna noiembrie. Se va putea circula, astfel, de laGilău la Câmpia Turzii pe tronsonul 2B, pe o distanţă de 52 dekilometri. Bechtel ar putea continua, ulterior, lucrările pe A3 înjudeţul Bihor, pe tronsonul 3C, între Suplacu de Barcău şi Borş",afirma Sgârcitu.

El preciza că Bechtel mai are de primit din partea statuluiaproximativ 90 milioane euro pentru lucrările realizate în anul2010.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseulBraşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoarede 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fostîntrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au începutreanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Caurmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii,stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici